Sunday, November 01, 2009

Harmaan päivän värit / Colours of the grey day

Sumuinen, harmaa päivä, pakkasta 1-2 astetta. Metson punaiset kulmat ja pohjantikan keltainen päälaki tuovat kuitenkin väriä päivään. Värit vielä korostuvat maiseman harmaudessa.

Kävin syksyn aikana kolmesti ohikulkiessa etsimässä häirikkömetsoa. Etsin kävelypelissä mielestäni riittävän tarkasti alueelta, missä lintu on pitänyt reviiriään, mutta sitä ei löytynyt. Tänään menin moottorikelkalla kymmenen jälkeen ja lintu löytyi heti. Tiedä sitten, reagoiko se kelkan ääneen voimakkaammin. Metso käyttäytyi entiseen tapaan uhkaillen.

Satuin pohjantikan työpaikalle siirtyessäni metson tieltä. Tikka oli kaivanut joko pesäkoloa tai sitten muuten vaan asumiskoloa lahoon koivuun. En muista koskaan löytäneeni pohjantikan pesää koivusta, joten liekö tämäkään sitten pesäntekoa. Reikäkin näytti isonlaiselta varsinaiseksi pesäkoloksi.

Mentyäni ohi metson seuratessa, tikkakin saapui kololleen varoitellen. Lopulta se uskaltautui koloon, mutta metson metelöinti sai sen poistumaan. Kolo ei ilmeisesti ollut vielä valmis.

Metson uhkailukin loppui korpin lentäessä ohi ronkkuen. Se jäykistyi paikalleen normaaliasentoon ja pysyi siinä niin kauan, kuin vain korpin ääntä kuului. Useita minuutteja se oli paikallaan, kunnes pikkuhiljaa alkoi taas uhkailunsa.

Olen useita kertoja huomannut, että metsot ja koppelot reagoivat korpin ääniin. Onko niillä jäänyt lapsuudesta traumoja korpin suhteen vai ottavatko huomioon, että korpin mukana voi olla petolintu? Vaikea uskoa, että korppi hyökkäisi metson kimppuun, tai mikseipä parvi korppeja niin voisi tehdäkin. Havaintoja sellaisesta en kyllä tiedä.Näin vielä hömötiaisparven ainakin 5 yksilöä ja lapintiaisparin. Kuukkeleita tuli vastaan kaksi 3-4 linnun porukkaa. TH

Labels: ,


Comments:
nICE, tHANK yOU!
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?