Saturday, October 17, 2009

Talvea kohti / To the winter

Tulin illalla lomilta. Matkalla näin vain valkean jäniksen laukkovan tien yli Suurkovanselän kohdalla. Minulla oli auton perässä Iistä löytämäni auton alle jäänyt jänis, joka oli vielä kesäpuvussa. Täällä on siis talvi jo lähempänä kuin Perämeren rannikolla.

Lunta onkin mittakepissä 9 cm. Viime yön pikku pakkanen kovetti lumen, joka oli märkää kovien vesisateiden jäljiltä. Enimmillään lunta on ollut parikymmentä senttiä.
-----
Kuutsjärvi jäätyi 3.10. ja Ainijärvi 7.10. Ollaan siis harvinaisen aikaisessa, saa nähdä, onko lumi pysyvää. Luulen, että on. Tänään lämpötila nousi nollan vaiheille.

Rastaat näyttävät jo häipyneen, mutta taviokuurnien muutto vielä jatkuu. Aamulla lensivät ensimmäiset linnut Kotovaaran yli länsilounaaseen, mikä on kuurnien muuttosuunta. Päivän mittaan näkyi vielä muutamia parvia menossa em. suuntaan, puiden latvoissa pysähdellen. Mainittakoon, että Kemijärvellä näin taviokuurnia kaupungin pihlaja-alueella jo 9.10. Siellä oli erityisesti räkätti- ja punakylkirastaita valtava määrä pihlajia hyödyntämässä, ja tilhiäkin jonkin verran.

Männynkäpyjä näyttää olevan melko mukavasti, ja isokäpylintuja kuulee aina silloin tällöin. Männynkävyt ovat tuoneet tänne myös käpytikkoja, joita näin koiraan ja naaraan lähekkäin Petäjärinteellä käpysavotassa. Koiraalla on takaraivossa punaista, naaraalla sillä paikalla on mustaa (k).


Aseman ruokintapaikka on toiminut lomani aikana, ja ruokavieraita olikin tänään aika lailla. Talitiaisia oli jäänyt asemalle ainakin 6, lapintiaisia oli 4 ja 3 hömötiaistakin oli löytänyt ruokintapaikan. Myös kaksi oravaa - puna- ja ruskeahäntäiset - kävi automaatilla sovussa tiaisten kanssa. Ruskeahäntäinen antoi kyllä punahännälle kyytiä, kun se ilmaantui pihalle. Muutama vuoden luontokuvalintu - kuukkeli kävi syömässä jänistä, ja palokopin luona Kuntasjoella näkyi koskikara.

Aseman yläpuolelle rinteeseen oli jääneet eilen kahden koppelon jäljet, ja vyöhykkeen takarajan luona oli myös astellut pari-kolme koppeloa. Siellä liiteli myös ainakin 6 yksilön kuukkeliparvi (k), ja 4-5 yksilön tuttavallinen lapintiaisparvi tuli tervehtimään. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments:
Tuo ensimmäinen oravakuva on aivan mainio! Kesti hetken tajuta, missä asennossa orava on. Terkkuja aseman väelle täältä Ranskasta.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?