Friday, October 30, 2009

Pantametso Väliojalla / Capercaillie with radio transmitter by Valioja
Olen ihmetellyt, kun lähetinmetsoja ei ole enää näkynyt maastossa. Ovatko kaikki kuolleet tai muuttaneet maita muutaman viime vuoden aikana? Viimeiset nähtiin vuoden 2007 alkupäivinä.

Tänään näin kolmen vanhan metson porukan Väliojan itäpuolella. Ja niistä ensimmäisellä oli lähetin kaulassa (kuvat ylh., alh. toinen lintu). Näkyi kyhmy ja siinä selvästi punaista väriä, jota on lähettimessä, vaikka se muuten musta onkin. Myös antennin näin. Kuvassa näkyy lisäksi rengas oikeassa jalassa.


Linnun ikä on ainakin 6,5 vuotta. Viimeksi nuoria lintuja pannoitettiin keväällä 2004, ja ne olivat silloin siis vajaan vuoden vanhoja. Meillä oli muuten vuonna 2005 hallussamme Suomessa rengastettujen metsojen ikäennätys - 6 v ja 8 kk. Sitten joku pisti paremmaksi muutamalla kuukaudella. Jos saisi jotenkin luettua tuon linnun renkaan numeron, voisi ehkä saada ennätyksen takaisin (siis lintu on mahd. vielä vanhempi). No, eihän tässä kilpailla tuolla alalla!

Rakitsan itäpuolella oli vielä koppelo männyssä ja Haaskakummussa lähti naarashirvi pakoon. Siinäpä tärkeimmät elävät maastohavainnot tältä päivältä.

Aamulla oli pakkasta 7 astetta, mutta pakkanen lauhtui iltaan mennessä 4 asteeseen. Tyyntä oli ja poutaista, aurinko vain hieman näyttäytyi. TH
-----
P.S. Jäniksen jäljet näin muutama sata metriä aseman eteläpuolella. Jäniksistä ei ole paljoa havaintoja aseman liepeiltä sen jälkeen, kun kettu asettui tänne asustelemaan.

Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?