Tuesday, October 20, 2009

Metsoparvi / A flock of capercaillies


Lunta satoi tänään muutama sentti ja vaivoin pysyttiin pakkasella. Talvi kovenee pikku hiljaa.

Talveen ovat valmistautuneet metsotkin, jotka hakovat jo männyissä. Tämän totesin löytäessäni 8 yksilön urosmetsoparven Rakitsan koillispuolelta puolenpäivän aikaan. Linnut olivat aluksi maassa, syöden siellä marjoja. Pikku hiljaa ne nousivat mäntyihin. Jostain syystä ne sitten lähtivät lentoon aivan kuin seuraten toisten esimerkkiä, vähän kuin lumipalloilmiönä vyöryen.Tässä vaiheessa yksi vanha lintu lähti toiseen suuntaan kuin toiset. Muutaman sadan metrin päästä löysin linnut hakomasta männyistä, mutta niitä oli nyt "vain" seitsemän. Iltapäivällä kuljin vielä niistä ohi, ja silloin niitä oli enää 4 lintua. Näin siis parvi muuttui koko ajan.

Linnuista oli ainakin 3 nuorta lintua, siis viime kesän poikasia (ylh. vas.). Heti voi huomata, että pesintä on onnistunut paremmin kuin edellisenä vuonna. Viime talvenahan näin muistaakseni yhteensä vain 3 nuorta urosta.


Petäjärinteellä löysin vielä yhden urosmetson mäntykankaalta, ja myös pyyuros (k) nousi koivuun kuusikolla. Taviokuurnia kuulin pari kertaa ja urpiaisia kerran.
-----
Kuvat otettu lähinnä 400 millisellä, ISO 800 ja valotusajat 1/500-800 s. TH

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?