Sunday, October 18, 2009

Karkealla kelillä / On the hard snow

Sää oli tänään samantapainen kuin eilen. Hieman oli kylmempää ja tuuli kovasti. Lumi oli kovaa, ja kävely siinä raskasta. Lunta on maastossa jopa 20 cm.

Aseman luona kävelleet koppelot löytyivät aamulla reilun sadan metrin päästä kesäpolun varrelta. Nyt niitä oli kolme (kuvassa yksi). Lisäksi Rakitsan pohjoisrinteeltä lähti männystä yksi koppelo. Väliojan takana lähti ukkometso lentoon maasta, ja muita kanalintuja en nähnytkään.

Pyrstötiaisia on taas liikkeellä. Hirvasjoen takana tapasin parven näitä vilkkaita ilopillereitä klo 13.15. Niillä oli kuitenkin niin kiire, etten ehtinyt kuvaamaan ja tarkastelemaan paremmin. Sain toisen tilaisuuden tunnin päästä jokivarressa, ja käytin sen hyväkseni. Lintuja oli n. 8 yks. ja ne olivat molemmissa tapauksissa matkalla luoteen suuntaan. Ja molemmissa tapauksissa oli niiden liepeillä lapintiaisparvi, joka ei kauaa pysynyt matkassa. Ajattelin, että mahdollisesti pyrstötiaisparvi pysähtyi ruokailemaan ja lapintintit saivat sen kiinni, ja näin ollen olisi vain yksi pyrstötiaisparvi. Tämä on kuitenkin arvailua.

Hirvasjoen takaa löysin kuolleen pohjantikkakoiraan kuusen tyveltä. Mihin lie kuollut? Lähistöllä oli eläväkin pohjantikka. Kaksi käpytikkaakin näin päivän aikana joen länsipuolella.

Muista linnuista mainittakoon urpiaisia aamulla asemalla, punatulkkuja Rakitsan itäpuolella, isokäpylintuja muutama parvi päivän mittaan ja kerran kuulin pikkukäpylinnun ääntä. Lapintiaisia oli pari muutakin pientä parvea ja kerran näin hömötintin.
-----
Päivän nisäkkäitä oli kettu, joka ilmaantui aamulla asemalle. Myös nallekarhu oli käppäillyt Hirvasjokijokilaaksossa n. viikko sitten. Se oli kiivennyt puuhunkin kulkiessaan. Hirven jälkiä oli siellä täällä, ja yhden jäljentekijänkin näin. Poroja oli ollut joen takana jonkinlainen tokka.
Maisemakuvat Hirvasjoelta ja Rakitsan itäpuolelta (sieni). TH

Labels: , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?