Wednesday, October 21, 2009

Huurretta / White frost

Metsoparvi oli edelleen lähellä eilistä paikkaa aamulla. Metsoja oli taas 7. Luultavasti kaksi niistä oli eilen jossain piilossa, kun en nähnyt. Osa söi marjoja. osa oli hakomassa.
-----
Kotovaarassa oli teeripari puolenpäivän maissa. Niitä näkee siellä aika harvoin.

Myös tunturissa oli naarasteeri. Se oli kävellyt lumella ja noussut sitten männyn latvaan länsirinteellä. Tämän totesin lumilinjaa hiihtäessäni.

Tunturissa oli hienoa piikkihuurretta. Sitä muodostuu jossain sopivissa olosuhteissa tuulella, en osaa tarkemmin sanoa (teerikuvassa näkyy kuinka huurrepiikit lentävät tuulessa). Lumella oli pikkulinnunjälkiä, jotka luulen pulmusen tekemiksi.

Lumilinjalla oli lunta 10-20 cm. Päivällä oli kirkasta, jopa aurinko paistoi muutaman tunnin. Tunturinlaet olivat sumussa, joka juuri luo sitä huurretta. Lämpötila pysyi pakkasella parissa asteessa, tuuli muutamaa boforia.

Laskin myös lintuja lumilinjalta. Havaitsin siis teeren sekä 3 korppia, 12 isokäpylintua ja kuukkelin. Yli-Nuortilla tuoreet minkinjäljet ylittivät linjan.

Linjan ulkopuolella kuulin muutaman taviokuurnan ja urpiaisia.

Illalla mennessäni saunaan puoli yhdeksän aikaan kuulin taivaalta äänen "tsii". Oliko se vielä punakylkirastas? Ääni kuului aika heikosti, ja vain kerran, mutta todennäköisesti se oli muuttava punakylki. Nehän muuttavat pimeässä.

Saunasta jäähyllä käydessäni kuulin jotain ratinaa Kuutsjärven eteläpuolelta. Aivan kuin hirvi olisi liikkunut siellä. Pitääpä käydä huomenna katsomassa. TH

Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?