Sunday, September 27, 2009

Metsähanhiparvi / A flight of Bean Geese (Anser fabalis)
Vuosittain olen pannut merkille, että Värriön-Ainijärven seudulta menee yli 1-2 metsähanhiparvea syysmuutolla. Ylensä parvet menevät syyskuun 15-25. päivien välillä, mutta muutama parvi on mennyt jopa lokakuun alussa. Parvissa on muutamast kymmenestä yli 100:aan lintuun. Parvien lentosuunta on lounas-länsilounas. Muutama parvi on mennyt Värriö I:n kautta, mutta yleensä parvet menevät Puolivälinjängän länsipuolitse, joskus kaukaakin.
Viime päivinä kanalintulinjoja kulkiessani koetin seurata, näkyykö hanhiparvia. Niitä ei kuitenkaan näkynyt, ja aloin ajatella, että joko ne ehtivät mennä lomani aikana. Toisaalta nyt on ollut normaalia lämpimämpää, joten olisiko mahdollista, että hanhet eivät olisi vielä menneet, ainakaan kaikki. Hanhethan ovat muuttomatkalaisia Kuolan niemimaalta, lentosuunnasta päätellen.

Tänä aamuna palatessani tunturista silmiini osuikin miellyttävä näky klo 8.45. Pieni parvi hanhenkokoisia 1-2 km päässä Ykkösen luoteispuolella taivalsi länsilounaaseen. Räpsin niistä kuvia, tunnistamatta lajia. Ääntä ei kuulunut tuolta matkalta.

Tietokoneelta sitten tunnistin linnut hanhiksi, ja löytyipä kuvista vielä metsähanhen tuntomerkkejäkin. Varmuudella ei voi sanoa, olivatko kaikki metsähanhia, mutta ilmeisesti niin on. Lintuja oli 24 yksilöä. Voihan olla, että niitä näkyy vielä toinenkin parvi.

Rastaita näkyi edelleen matkalla länsiluoteeseen, jopa punakylkiä. Aina joku laulurastaskin kuuluu olevan. Kuulin myös pajusirkun äänen.

Kymmenen maissa alkoi sataa ja satoi 7 tuntia. Illasta kirkastui. Lämmintä oli tänään vajaa 10 astetta.

Kuvatietoja: 20D/400 mm, f/5.6, 1/1000-1600 s., ISO 800. TH

Labels: ,


Comments:
Klasu Sallasta kommentoi hanhien muuttohavainnoista:
Tänään 27.9.2009 klo 07:50 20 -25 metsähanhea muuttomatkalla Sallan Porttoaavan yli suunta etelä- luonaaseen.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?