Monday, September 28, 2009

Löytöjä Kuntasjoen varrelta / Findings by the river Kuntasjoki
Pihlajanmarjoja ei tullut tänne käytännöllisesti katsoen ollenkaan. Tänään kuljin ohi paikan Kuntasjokivarressa, missä pari vuotta sitten kuvasin taviokuurnia ruokailemassa pihlajissa. Nytkin tuossa kohdassa oli kuurnia, vaikka pihlajissa ei marjoja ollutkaan. Ne söivät kuusensilmuja.

Ei taviokuurna mitenkään välttämättä pihlajanmarjoja tarvitse, vaikka se myöhäissyksyllä tuleekin asutusseutujen pihlajiin niitä syömään. Mutta kyllä se mielellään niitä hyödyntää, viettäen sydäntalvenkin pihlajanmarjoilla eläen. Kuurnan ruokavalioon kuuluvat myös katajanmarjat ja varsinaiset marjat, hyönteiset ja muut siemenet. Marjoista lintu ottaa vain siemenet ja pudottaa muut osat pois. Kuusensilmut ovat ravintona erityisesti kevättalvella, jolloin taviokuurnat palaavat muutolta ja odottelevat pesinnän alkamista. Miksihän ne muuten odottelevat niin pitkään, pari kuukautta? Tai miksi tulevat jo niin aikaisin?

Nyt niillä on alkamassa muutto etelämmäksi. Kemijärven-etelä-Sallan seudulla jo on pihlajanmarjoja enemmän, joten ainakin joksikin aikaa kuurnia jää sinne. Luultavasti ne myöhemmin menevät vielä kauemmas, koska mikään runsas pihlajanmarjasato ei sielläkään ole.

Eilen löysin kanalinnun rypypaikan päälle jääneen juurakon suojasta. Ajattelin, että eipä ole pitkään aikaan kanalintu rypenyt tuossa paikassa, vaikka se niin hieno paikka olisikin. Ja liekö siihen on lintuja tulossakaan, kun niitä on niin vähän.


Tänään löytyi kuitenkin kaksi koppeloa lähistöltä hieman yllättävästi. Ei ne olleet juurakon alla rypeneet, mutta saattaisivat vaikka lähipäivinä tullakin. Koppelot lähtivät maasta, ja nousivat mäntyihin.

Muuttolinnuista kuulin tänään järripeipon, niittykirvisen ja rautiaisen äänet rastaiden lisäksi. Isokäpylintuja kuulee päivittäin muutaman kerran, myös tänään.

Löysin Kuntasjoen varsimailta erikoisen sienen, josta kuva ohessa. Niitä oli kaksi kappaletta. En muista monesti tuollaisia nähneeni.

Kettu tuli aamulla pihalle. Missä lie ollut viime päivät.
-----
Näin jo ensimmäisen lampareen jäätyneen, ei ihan kokonaan, mutta kuitenkin. Muutamia lumihiutaleita heitti. Kemijärvellä oli satanut jo senttikaupalla.

Kuvaustiedot: taviokuurnat 1/500 s., 1/250 s., koppelo 1/1250 s., 20D/400 mm, f/5,6, ISO 800. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?