Monday, August 24, 2009

Pohjois-Suomen kurssi / Course of North Finland


Metsäylioppilaiden Pohjois-Suomen kenttäkurssi alkoi Kemijärveltä aamulla 24.8. tutustumisella purettavana olevaan Stora-Enson sellutehtaaseen (k) ja sen jätteenkäsittelyaltaaseen, joka on suosittu lintujen asuin- ja levähdysalue. Aluetta esitteli purkutöitä johtava Kimmo Kangas. Hän näytti myös paikat, mihin alueen uusi yrittäjä on rakentamassa toimintaansa.

Lintuja ei ollut paikalla paljon, mutta mielenkiintoisia olivat 4 pikkusirriä, jotka eivät kuulu Suomen pesimälajistoon, vaan olivat muuttomatkalla levähtämässä (laji oli myös ensitapaaminen allekirjoittaneelle). Niiden seurassa oli 4 suorirriä ja 7 tylliä (kuvissa 2 suo- ja 4 pikkusirriä ja tylli). Kuulimme myös lapinsirrin äänen. Kauempana oli tunnistamattomia vesilintuja ja nuolihaukka. Heinikolla lenteli muutamia ohdakeperhosia (k) - vieraita kaukaa etelästä, ja nokkosperhonen (k alh.).

Jatkoimme Savukoskelle ruokailemaan Samperin Savottaan ja tutustumaan UKK-puiston opastuskeskukseen. Kävimme vielä Tulppiossa katsomassa Sandbergin konesavotan veturia, ja sitten Ainijärven vartion kautta suoriuduimme kävelymatkalle asemalle. Se matka suoritettiin vesisateessa.

Matkalla tavatuista linnuista mainittakoon kanahaukka ennen Pelkosenniemeä, kurkiperhe sekä joutsenperhe P-niemen jälkeen, joutsenpari Kemijoessa Martilla ja varpushaukka Sotatunturin luona. TH

Labels: , , , , , ,


Comments:
Tuosta Stora Enson jätelammesta olen sitä mieltä, että se on puhdistettava eikä jättää silleen, kuten Stora Enso esittää. Ja se, että lammella pesiin joitakin lintusia ei muuta tilannetta. Se joka sotkee myös siivotkoon sotkunsa. Lama tai lintu ei ole veruke jättä asiaa silleen. Puhtaaseen lampeenkin tulee lintuja bongattavaksi.
 
Tulkitsit edellisen kommenttini ilmeisesti asiattomaksi.
Eipä siinä mitään.
 
En minä siinä mitään asiatonta huomannut!
 
Jätelammen pudistamisesta olen varsinkin kemijärveläisenä samaa mieltä. Lampi on kuitenkin Lapin parhaita lintupaikkoja, ja siellä tavataan ja pesii monia harvinaisuuksia (eikä vain joitakin lintusia), joten lintubongaajilla on sinne kiinnostusta. Tiedossa vain ei ilmeisesti ole, mikä tekee tuollaisesta myrkky-likalammesta niin suositun lintujen keskuudessa. Syyn täytyy olla kuitenkin ravintotilanteessa, ainakin siinä. Kun lampi puhdistuu, uskon että suurin osa linnuista lähtee.
 
TH,

OK. Kommenttini ei vain ollut näkyvillä täällä ja siitä arvelin, että sitä ei ollut hyväksytty.

Olin siis väärässä.

Mielenkiintoinen blogi joka tapauksessa.

Lammen alueella on varmaan monipuolista ravintoa siivekkäille kun siellä kerran hyvin viihtyvät.
Myrkyt siellä pohjamudissa.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?