Wednesday, June 17, 2009

Sadetta kuunnellessa / Listening to the rainVähäsateisen kevään vastapainoksi on viime päivinä satanutkin. Määrät ovat mitta-asteikolla kolmelta viime vrk:lta 134, 13 ja 231. Milleinä ne tulevat ilm., kun jakaa kymmenellä. Tänään on koko ajan ropissut, joten huomenna on taas mielenkiintoisia lukemia. Lämpötila putosi tänään viiteen.
-----
Huolimatta alkukesän vehreydestä nyt on luonnossa kovaa aikaa. Kovat sateet koettelevat marjojen kukintaa ja lintujen ja muidenkin pesintää. Myyriä on erittäin vähän, kanalintuja samoin. Havupuiden siemeniä on niitäkin vähän. PP kertoi eilen saaneensa tietää, että maakotkalla, tunturihaukalla ja kanahaukalla on erittäin huono pesintävuosi. Monilla kotkilla pesintä on alkanut, mutta keskeytynyt olemattoman ravintotilanteen vuoksi. Pohjalukemissa oleva myyräkanta on ajanut monet pöllöt ja muut myyränsyöjät maanpakoon. Paikalle jääneet yrittävät pitää itsensä hengissä linnuilla. Myös jäniksiä on ainakin täällä hyvin vähän. Toivottavasti sateet ja kylmät eivät jatku, ettei tulisi kahta huonoa pesimävuotta peräkkäin.

Mutta on joitakin selviytyjiä, lajeja, joilla menee paremmin, ehkä keskinkertaisesti. Kuukkelien määrä näyttää normaalilta. Hömö- ja lapintiainen karaistuneina kolopesijöinä näyttävät pärjäävän aika hyvin. Myös korpilla menee kutakuinkin kelvollisesti. Kaikkiruokaisille lajeille aina jotain syötävää löytyy. Pohjoisilla merikotkilla näyttää tässä vaiheessa pesintää normaalilta. Sellaisilla lajeilla, jotka tekevät kaksi pesintää kesässä, on paremmat mahdollisuudet tuottaa onnistunut pesintä. Näihin kuuluu esim. punakylkirastas.

Hannuniemen Raimo kertoi eilen nähneensä tavipoikueen toissapäivänä (15.6.) Hirvikaltionojalla menevän tien yli. Poikasia oli kahdeksan ja ne olivat hyvin pieniä.

Aseman väki näki keittiön ikkunasta kärpän vilahtavan ulkona eilen.

Tullessani Savukosken reissulta puolen yön jälkeen kettu oli vastassa (k). Se singutteli jäseniään ja oli siis ollut nukkumassa talon alla. Kettu oli myös tänään päivällä liikkeellä, ja tuli perässäni
tarkastamaan hyönteispyydyksiä. Mahdollisesti huono myyrätilanne saa sen pyörimään aseman piirissä tähänkin aikaan (aikaisemmin sitä ei ole alkukesällä paljon näkynyt).

Näin tuulihaukan Ykkösen rinteellä puoli kahden maissa. Haukka lensi pohjoista kohti pitkälle. Anni näki taviokuurnaparin Smearilla, ja Anna kuvasi kuukkeleita Kuntasjoen polun varrella. Iltasaunalla näin minäkin vaalean järripeipon, joka oli tullut Kuutsjärven pensaikkoon ruokailemaan. TH (kuvat ylh. TH, alh. Anna Rintala)

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?