Sunday, June 28, 2009

Poikasten aikaan / At the time of youngs

Kävellessäni aamulla Kotkakurunojaa alaspäin, koin yllätyksen: joutsenperhe tuli vastaan puroa pitkin. Aikaisemmin näin valkean höyhenen ojassa, mutta ajattelin. että se on varmaan pudonnut joutsenelta lennossa.

Joutsenpariskunta kahden poikasen kanssa nousi ojaa ylöspäin, mutta kohdattuaan minut n. 15 m päässä, emot nousivat maalle. Vähän aikaa ihmeteltyään emot lähtivät lentoon jääden jonnekin parinsadan metrin päähän. Poikaset kätkeytyivät johonkin, ja minä kiersin lenkin ja jatkoin ojaa alaspäin.

Tämä on muuten ensimmäinen todettu joutsenen pesintä Värriön puiston alueella. Ilmeisesti pesä on ollut vastavirran puolella Saunavuotsolla, mihin tapaamispaikkakin vielä kuuluu.

Tapasin ojalla myös varoittelevia metsävikloja (kuva vas. lennossa), ja löysin koskikaran poikaspesän (kuvassa pesä linnun yläpuolella). Hauhonjängällä oli valkoviklo (laskeutuu keloon) ja liro (männyssä), nekin varoittelevia ja todennäköisesti siis pesiviä. Keltavästäräkkikoiraalla oli hyönteisiä nokassa, joten silläkin oli poikaset jossain lähellä. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?