Sunday, June 14, 2009

Nuorttiaavan maastossa / By the mire Nuorttiaapa

Luonto on ihmeellinen: viime talvena ja tänä keväänä en ainakaan muista nähneeni täällä käpytikkaa, ja sellainen kuitenkin nyt pesii Nuorttiaavan eteläpuolella. Tämän totesin tarkastettuani tänään kolohongan, missä käpytikka pesi viime kesänä. Silloin oli käpyjä (ja käpytikkoja) runsaasti verrattuna tähän vuoteen.Lähistöllä oli toinenkin mielenkiintoinen kolopuutapaus. Viime kesänä oli hömötiaisen pesintä lahossa koivussa (kts. luontopäiväkirja 16.6.08!). Tänä kesänä samassa kolossa pesii lapintiaispari, jotka kantoivat ruokaa varmaankin pienille poikasille, koska pesästä ei kuulunut poikasten ääntä.

Hömötiainen hakkaa itse pesäkolonsa yleensä lahoon koivuun, johon sen nokka pystyy. Lapintiainen taas käyttää tietääkseni aina toisten hakkaamia koloja, en tiedä miksi. Nyt siis hömötiainen ei enää pesinyt tässä paikassa, koska se luultavasti on hakannut uuden kolon.
Myös tikat hakkaavat yleensä uuden kolon, tosin joskus ne käyttävät myös vanhaa koloa, kuten em. käpytikka.

Lähellä lapintintin pesäpaikkaa oli viime kesänä kaksi käenpiikaa, joiden en kuitenkaan todennut pesineen alueen kolopuissa. Nyt paikalla oli yksi käenpiika. Käenpiika muuten kuuluu tikkoihin, ja käyttää toisten hakkaamia koloja.

Viime vuonna aivan hömötiaisen pesän vieressä pesi kulorastas männyn oksalla. Nytkin alueella varoitteli kulorastas, joten sekin on ilmeisesti pesimässä paikalla. Osuin toiselle kulorastaan pesälle muutaman sadan metrin päässä, ja sen pesän lähellä oli muuten vielä hömötiaispari ruokaa etsimässä.

Yli-Nuortin varren pajukossa laulaa säksätti ruokokerttunen, joka on viimeisiä muuttolintuja alueellamme. Se on melko harvinainen, edes joka vuosi sitä ei tule havaittua.

Nuorttiaavan yli lounaaseen lensi aamulla kanahaukka. Koko ajan sitä ahdisti korppi.

Päivä oli hyvin tuulinen, lämpöasteita viitisentoista. Ukkonen jyrähteli pitkin päivää, ja iltapuolella vettä tuli kuuroina rankasti. Siinäkö meni hillat, joita oli kukassa jängillä kovasti?
-----
Ajattelin vielä asiaa, miksi lapintiainen ei hakkaa omia pesäkoloja. Luulisin yhtenä syynä olevan sen, että lapintiainen asuu havumetsissä, missä on vähän "pehmeitä" koivuja, ja havaintojeni mukaan hömötintti on jo muutenkin koivujen ystävä. Tarkoitan sitä, että hömppä myös varastoi ruokansa suuressa määrin koivuihin. Ja mitä enemmän maastossa on koivuja, sitä useammat niistä ovat myös lahoja. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?