Saturday, June 27, 2009

Lintujen elämää / Bird life
Aamusella sateli vettä. Käki (Cuculus canorus) kukahteli sateenkin aikana pihapiirissä. Yöllä se yritti kukkua, mutta koirat komensivat sen lopettamaan. Aamusateen aikana se ei enää ollut häiriöksi, ja sai kukkua rauhassa. Rauhassako? Vielä mitä! Pajulintu ilmaantui kiusaamaan sitä terävän nokkansa kanssa ja taas oli lähdettävä.
Päivemmällä ilma kuivahti, ja lämpö nousi pariinkymmeneen. Tunturinrinteen nousijalla kastui paita, vaikka oli kuiva keli. Onneksi lähes ainainen tunturituuli vilvoitti.

Ykkösen alarinteellä kulorastaan pesä oli tyhjentynyt, mutta taviokuurnan (Pinicola enucleator) pesässä oli poikasia. Niitä näytti olevan kolme. Muutaman päivän päästä nekin ovat jo lähtökunnossa. Linnunpoikasten kasvu on nopeaa.

Virtavästäräkki oli taas illalla aseman luona, nyt se lähti vessan katolta. Se vaikuttaa normaalia kesymmältä, virtavästihän on normaalisti hyvin arka. Tarkkaan en sitä kuitenkaan nähnyt, mutta naaraalta se näyttää. Ilmeisesti sillä ei ole pesää, sillä käyttäytyminen ei viittaa siihen. Vähän erikoista sen käyttäytyminen kuitenkin on.
-----
PP:n havaintoja viime päiviltä: 24.6. 4 lapinuunilintua Puitsitunturin maastossa, niistä yksi varoitteleva. Etelämpänä 10 punakuiria. - 25.6. Saun kuruilla myös lapinuunilintu, mutta myös tiltaltti, sirittäjä ja peukaloinen. Sieltä löytyi vielä tuulihaukan pesä, ja lännempänä lensi maakotka. Maakotkat saavatkin nyt lennellä vapaasti, sillä pesillä on käynyt lähes totaalinen tuho. Ravintoa on niin vähän. TH

Labels: , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?