Thursday, May 07, 2009

Muuttohavaintoja / Observations about migration
Päivä oli pilvinen, hieman näytti aurinkoa ja puolenkymmentä astetta plussalla. Aamupäivällä laulelivat leppälintu ja kulorastas Kotovaarassa. Toinen kulorastas lauloi Värriö I:n pohjoisrinteellä. Vielä eivät kaikki rastaat ole ehtineet tänne asti. Harvassa niitä vielä on. Sen sijaan Kemijärven seudulle ne ovat jo varmaan ehtineet.

Keltasirkku kuului aamulla aseman pihalla, ja iltapäivälläkin se näkyi ja kuului istuvan puissa (k) ja etsivän ruokintapaikalta syötävää. Tunturissa kuulin kapustarinnan lentävän Kakkoselta Ykköselle, ja iltapäivällä kuulin rautiaisen laulua Kuutsjärvellä.

Taviokuurna on siitä erikoinen laji, että tulonsa jälkeen helmi-maaliskuussa se on näkyvä ja kuuluva, mutta huhtikuulla ja toukokuulla se tuntuu hävinneen johonkin. Pesinnän se aloittaa vasta kesäkuussa. Tänään löysin kaksi naaraspukuista kuurnaa Kotovaarasta männynsilmuja syömästä. Toinen saattoi silti olla koiras (k), mutta vielä melko nuori. Nuorilla koirailla on vielä samanvärinen kellanruskea puku kuin naaraalla.
-----
Saunassa käydessäni laulurastas jutteli kuusenlatvasta. Saattoi kertoa, millaista oli Keski-Euroopan reissulla, mutta en osaa rastaiden kieltä. Sitten vesisade sammutti kertojan innon, mutta sateen jälkeen keltainen ilta-aurinko sytytti sen uudestaan vielä voimakkaammin. Mukaan yhtyivät omine juttuineen kaksi punakylkirastasta ja kulorastas. Itäkairan kevätyö oli saanut elävöittäjänsä. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?