Monday, June 08, 2009

Anser sp.Illalla 26.5. mennessäni vapaille, käväisin Ainijärvellä katsomassa, olisivatko valkoposket vielä paikalla. Puoli kahdeksan jälkeen kuulin hanhen ääntä, ja huomasin kaksi hanhea korkealla lennossa pohjoiseen päin, hiljaa jutellen (mielestäni kiljuhanhien tapaan). Otin niistä kuvia, pitäen lintuja valkoposkihanhina (vaikka ne aika tummilta näyttivätkin). Linnut lensivät aika lailla luoteeseen monta minuuttia, mitä sain niitä seurattua, ja ihmettelinkin vähän, että miksi ne tuohon suntaan menivät, koilliseenhan niiden pitäisi mennä. Katsoin sitten vartion pihalla kameran näytöltä kuvia, ja hämmästyin. Hanhilla oli mustat viirut vatsassa kilju- ja tundrahanhien tapaan.

Kuvat olivat kuitenkin sen verran epäteräviä, että tarkka määritys oli vaikeata. Epäilimme PP:n kanssa niitä kiljuhanhiksi katseltuamme tietokoneiltamme. Myöhemmin (8.6.) aseman tarkalla näyttöruudulla linnut alkoivat näyttää tundrahanhilta, esim. tummaa vatsassa on niin paljon. Jätänkin tunnistuksen auki ja kuvat tutkittavaksi luontopäiväkirjan sivuille. Jompia kumpia ne ovat, ja minä olen nyt hieman enemmän kallellaan tundrahanhien puolelle.
Hanhet mitä todennäköisimmin tulivat lennossa kaakon suunnalta ja Värriön puiston yli jatkaen sitten Ainijärven yli.
-----
Järvellä oli vielä toistakymmentä mustaa lintua, joista muutama oli pilkkasiipiä, muut mustalintuja. Muita, tavallisempia vesilintuja oli myös. TH
-----
P.S. Tulin vakuuttuneeksi tutkittuani kirjoja ym., että hanhet olivat tundrahanhia (Anser albifrons). Sain myös varmistuksen hanhiasiantuntija Petteri Tolvaselta.

Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?