Saturday, April 25, 2009

Soidintunnelmia / Mating time

Mustarastas istuskeli aamulla pihamännyssä. Siitä se kävi tutkimassa ruokintapaikalla, mitä herkkuja lumelta löytyisi.

Mustarastas on Itä-Lapin linnut-kirjamme mukaan havaittu viimeksi Syväkurulla 1977 ja Murhahaaralla 1982. Lisäksi on kolme muuta havaintoa vuodelta 1975 Värriö-Ainijärvi-alueelta. Yleensä havainnot on tehty huhtikuun lopussa, kuten nytkin.

Aseman pihamännyissä oli myös hippiäinen tai kaksikin samaan aikaan. Näihin aikoihin hippiäiset yleensä saapuvatkin näille seuduille.

Asemalta muutama sata metriä Rakitsan suuntaan piti koirasriekko soidinta aamupäivällä. Sillä oli kaksi naarasta paimennettavana. Koiras oli jo muuttamassa väriä, mutta naaraat vielä valkeita.Kävin vielä aamupäivän aikana tarkastamassa häirikkömetson reviirin. Se löytyikin nyt paikalta, vaikkei enää soidinta pitänytkään. Alkoi kuitenkin ajaa minua pois alueeltaan uhkaillen ja nakutellen. Yht´äkkiä huomasin maakotkan lentävän yli n. 100 m korkeudella. Kotka katseli alas, mutta jatkoi matkaansa. Metso oli hävinnyt.
Löysin sen kuusen alta piiloilemasta. Metso tuli ulos, mutta tähyili koko ajan taivaalle, eikä lähtenyt kuusen luota, vaikka alkoikin taas uhkailla. Uskon myös kotkan huomanneen metson, mutta minut nähdessään se ei uskaltanut hyökätä.

Kerran aikaisemminkin sattui niin, että tämä metso lopetti soimisen ja alkoi katsella taivaalle. Silloin kuulin korpin ääntä jostain korkealta. Metso ei kuitenkaan silloin piiloutunut, mutta soidinvire hävisi ja se meni araksi.

Metsot ja koppelot näyttävät seuraavan tarkasti taivaalle koko ajan. Myös soitimella ollessaan kukot seuraavat tilannetta, mikä onkin tarpeellista. Olen kaksi kertaa sattunut paikalle, kun maakotka on ollut syömässä soitimelta pyydystämäänsä ukkometsoa.

Jätin metson rauhaan varmuuden vuoksi, että se pääsisi kotkavaarasta kuusen alle lepäämään. Kävin tutkimassa Yli-Nuorttia Nuorttiaavan kohdalta, olisiko siellä vesilintuja. Joutsenpari ja koirastelkkä sieltä löytyivätkin. Joutsenelle muuten ensihavainto tälle keväälle näilllä alueilla.

Tänään oli suurin piirtein yhtä lämmintä kuin edellisinäkin päivinä, reilu 7 astetta enimmillään. Hanki oli pehmeämpää kuin edellisinä päivinä. Lumen syvyys aseman mittakepissä oli 40 cm ja maastossa yleensä n. 70 cm. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?