Friday, April 24, 2009

Mustarastas lauleli vaan / Black thrush singing

Kettu tuli kaveriksi ottaessani säitä aamuyhdeksältä. Se oli pieni yllätys, koska yleensä se on siihen aikaan jo päiväunilla. Annoin sille kapuloita syötäväksi.

Käydessäni sisällä kuulin rastaan laulua ikkunaluukun kautta huoneeseeni ennen kymmentä, ja oletin kulorastaan tulleen. Ulkoa löysin kuivan männyn latvasta ensin kuukkeliksi luulemani laulajan. Vaimeasti se puhalteli huiluunsa keltaisen nokkansa kautta, hiilenmusta lintu - mustarastas (Turdus merula). Ensimmäinen mustarastaani Värriöllä!
Mustarastas on nähty täällä, mutta siitä on yli 30 vuotta aikaa, joko v. -75 tai -76.

Lintu häipyi Kuntasjoen kurun kuusikkoon, eikä sitä enää tänään näkynyt. Sen sijaan kettu oli kaverina tutkiessani mustarastasta ja sen jälkeenkin. Kävin vielä lammen jäällä, ja olin kuulevinani joutsenen ääntä, mutta mitään ei näkynyt. Ehkä linnut menivät kauempaa ohi. Kuvailin kettua, joka seuraili minua lammelle asti.


Kävin myöhemmin Papulammen maastossa. Siellä totesin jonkun kävelleen avojaloin polanteella ja umpisellakin. Jalan leveys oli n. 16 cm, joten aikamoinen äijä siellä oli ollut. Se oli pureskellut vanhoja poronroippeita ja luita.
-----
Rajan varressa oli 4 hirveä, joista yksi uros käveli polanteella. Sillä näkyi sarvenalut nousemassa päästä.

Kanalintuja näin yhden koko päivänä. Koirasriekko lähti kiroillen Sauoivanmuristan paljakasta, ja se kiroilu auttoi minua määrittämään lajin. Muuten olisin epäillyt sitä kiirunaksi.

-----
Päivä oli hieman lämpimämpi ja pilvisempi kuin eilinen (itse asiassa päivä oli hieman kylmempi, mutta hanki pehmeni nopeammin). Joku tunti kuitenkin riitti tänäänkin hankikeliä. Iltapäivällä aurinko meni sitten pilveen. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?