Tuesday, April 28, 2009

Loitsanlammella / On the lake Loitsanlampi

Päivästä muodostui harmaa, pilvipoutainen ja vähätuulinen. Tuuli kääntyi kaakon suuntaan. Yöllä purrut pakkanen (-5 maanpinnassa) tuntui vielä aamulla ja päivästä tuli vähän kalsean oloinen. Lämpöasteita oli enimmillään kolme. Sallassa muuten oli satanut yön aikana 5-10 senttiä lunta, mutta suhteellisen pienellä alueella.
Kävin Loitsanlammella Soklin alueella, kun huomasin, että tie oli auki sinne. Joutsenpari makoili jäällä klo 12 maissa lammen takana. Lähempää kuulin korahtelua, ja kolme kurkea ilmaantui rantasulapaikalta jäälle. Sitten ne lensivät toiselle puolen lampea nekin.
Loitsanlampi sulaa melko aikaisin, ja tarjoaa vesi- ja jänkälinnuille ravintoa. Nyt siellä oli vasta muutamia sulapaikkoja eri puolilla lampea, lähteiden ja purojen luona. Harmi vain, että kovasti tulossa oleva Soklin jättiläiskaivos pyyhkäisisi tullessaan Loitsankin tieltä pois. Malmia kun sattuu olemaan juuri niillä seuduin, ja tuommoinen vesimäärä (muutama hehtaari) haittaa kaivuhommia, varsinkin jos raaka-aine sattuu olemaan veden alla.

Yli-Nuortin maantiesillan kohdalla (siis lähempänä Ainijärveä) oli vielä telkkäpari. Tänään ei sitten muuta mainittavampaa havaittukaan. Mustarastasta ei näkynyt. TH

Labels: , ,


Comments:
Kiitos teille tästä blogista, jota olen ottanut tavakseni seurata. Maallikkokin oppii tässä monenlaisia lintulajeja ja saa uutta tietoa luonnosta ja eläinten käyttäytymisestä. Kuvanne ovat loistavia!

Sanna Saarimaa Oulunsalosta
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?