Tuesday, April 14, 2009

Lintuhavaintoja ym. / Bird observations among others

Kairan ensimmäisen variksen havaitsi Tarmo poronhaaskalla 3.4. Muita varsinaisia uusia muuttolintulajeja ei näihin maisemiin ole vielä tullutkaan.

Ensimmäiset karhunjäljet havaittiin Papulammen suunnalla lähellä rajaa 10.4. 12.4. jäljentekijöitä oli jo kaksi.

Kävin pääsiäisen aikana Venäjällä. Montsegorskin alueella havaittiin pulmunen 1.4. A. Giljazov näki kaupungin eteläpuolella (yläkuva havaintoalueelta) 3.4. ainakin 30 yksilön lintuparven lentävän pohjoiseen. Hän epäili niiden olevan hanhia, mutta todennäköisesti ne ovat olleet merimetsoja, joita samoihin aikoihin havaittiin Suomen puolella lennossa pohjoiseen.

Kuolajärvellä (Ven.) oli joutsenpari ja naarastelkkä 13.4. (k)

Maaliskuun loppupuolella kerroin joutsenesta Kemijärven Joutsijärvellä ja myös telkästä. Joutsen on lehtitietojen mukaan talvehtinut siellä, ja luulen myös telkän talvehtineen seudulla.

Tullessani töihin 14.4. Pelkosenniemen Arvosjoella oli yksinäinen kurki ja 4 joutsenta (k). Matkan varrella oli myös teerikoiras ja riekkopari. 2.4. näin Savukoskella pulun ja Tapionniemessä vanhan kanahaukan istuvan sähkölangalla.

Pääsiäisen aikaan suvesi ja lämmintä oli parhaimmillaan jopa 7 astetta näilläkin seuduilla. Lumen pinta putosi ainakin viisi senttiä ja pälviä ilmestyi. Tänään alkoi ilma jäähtyä.

Tarmon tultua töihin 11.4. Nätti-koira ja Oili ilmoittivat hänelle kuolleesta linnusta kompostin vieressä. Lintu osoittautui hiiripöllöksi. Ilmeisesti romahtaneet myyräkannat ovat syynä.

Venäjällä taas Lapin luonnonpuiston erämaatukikohdassa (Tsuna) näätä kiertelee talojen ympärillä etsien syötävää. Siellähän on myös kettuja ruokittu. Luonnossakin on nyt lama-aika. TH

Labels: , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?