Friday, February 27, 2009

Tyyntä ja selkeätä / Calm and clear

Tänään oli tyyntä ja selkeätä. Pakkanen vaihteli 10-20 asteen välillä, yleensä lähempänä kymmentä. Ylämaihin oli kerääntynyt hileistä huurretta, mitä näyttää syntyvän usein helmikuulla ja kevätpuoleen. Mistä lie johtuu, liekö auringolla vaikutusta asiaan? Monesti olen kuitenkin nähnyt sitä huurteen lajia pakkasella + auringonpaisteella. Kuva Värriö IV:lta Saulle päin.

Lumi kantaa aika hyvin täällä tunturimaissa, verrattuna vaikka etelä-Sallan metsämaihin. Keskimääräinen lumensyvyys on aika lähellä 70 cm.

Rakitsan itäpuolella oli aamulla lintuparvi, jossa oli 3-4 koppeloa ja 1-2 naarasteertä. Osa linnuista oli puissa, osa kiepeissä. Joskus kanalinnut kerääntyvät tällä lailla sekaparviksi, mutta kovin kiinteitä parvet eivät ole. Yleensä kanalinnuilla eri lajit ovat vain vähän aikaa yhdessä, mutta esim. tiaisilla paljon pitempään.


Tuntsajoen latvoilla saukko oli tullut viime yönä tunturista päin ja suunnistanut jokea kohti. Sen jäljillä oli pyöriskellyt jänis ja myös kettu (kuvassa ketunjäljet näkyvät huonosti). Satuin jäniksen makuupaikalle, joka ei ollutkaan kaukana saukonjälkipaikasta. Yleensä luonnossa kannattaa olla tarkkana, kun ei tiedä, minkä lumipaakun takana mitäkin piilottelee. Jänis oli ilmeisesti liikkunut paljon yön aikana, koska se ei ollut kovin arka (siis väsynyt), ja silmäkin tahtoi luppaista.


Hirvasjoen takana soidinpaikalla oli vedetty siipeä jo aika lailla. Raikas, aurinkoinen, tyven aamu, eikä kovin pakkastakaan - siinäpä olosuhteet, jotka olivat saaneet metsot hulluttelemaan. Ainakin kaksi kukkoa oli ollut peliä pitämässä. Yksi oli vielä iltapäivällä vireessä (k).

Soidinalueen poikki oli kulkenut näätä viime yönä, vahinkoa tekemättä, ja Hirvasjoella oli jo vanhempi minkinjälki. Taviokuurnia tapasin Hirvasjoella 3 yksilöä.
-----
PP ilmoitti vielä edellisen päivän yksinäisestä pikkukäpylinnusta Puitsin puomin lähistöllä, ja rajamiehet olivat nähneet kotkan Nuorttitunturissa. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?