Thursday, February 05, 2009

"Suomen kylmin paikka" / "The coldest place of Finland"

Yöllä pakasti kovasti, ja aamulla aseman mittari näytti -26 astetta, mikä on kova lukema täällä ylhäällä. Tuuli oli sentään tyyntynyt. Aamupäivällä oli kirkasta, ja aurinko paistoi iltapäivälle asti niin, että näkyi asemallekin ensi kertaa oikein kunnolla. Ruokintapaikan lapintiainen pääsi auringonvalokuvaan.
-----
Kävin katsomassa Yli-Nuortin sääkopilla, paljonko siellä on ollut alimmillaan pakkasta. Laitoinhan sinne kaksi suht. tarkkaa mittaria jo aikaisemmin. Mittarit näyttivät -38.5-39 asteen alimman arvon lukemia. Kello yhden aikaan sen hetken arvot taas -31-31.5. Epäluotettava tavallinen pystymittari näytti -34.5 astetta. Se näyttää siis kolmenkymmenen asteen pakkasella n. 3 astetta liikaa. Neljässäkympissä ero voisi olla 4 astetta.
-----
Voimme spekuloida vielä näitä pakkaslukemia niin, että kun mittarit ovat vajaan metrin korkeudella maasta, niin vähennetään vielä 1-2 astetta lukemista, jolloin saadaan arvo 2 m standardikorkeudelta. Jos tavallinen mittari näytti -43 astetta tammikuun alussa, niin vähennämme siitä ensin 4 astetta liikanäyttämää, ja vielä 1-2 astetta, jolloin saadaan oletettu standardien mukainen lukema. Laskutoimitus tekee 37-38 astetta, eli hieman enemmän kuin Suomen tämän talven pakkasennätys 36 ja risat. Tietysti sääkoppi voitaisiin viedä vielä lähemmäs jokea, jolloin mittarit tulisivat alemmas, ja voitaisiin saada vielä kylmempiä lukemia. Joka tapauksessa Yli-Nuortti pärjäisi hyvin taistelussa talven pakkasherruudesta, jos siellä olisi virallinen mittauspaikka. Sanoihan tuo Susi-Pulliainenkin jo 80-luvulla, että "sehän on Suomen kylmin paikka". TH
-----
P.S. Katsoin muuten tv:stä eilen illalla ohjelmaa Siperian Bam-radan rakentamisesta. Siellä kerrottiin pakkaslukemista Jakutiassa ja missä rataa rakennettiinkaan. Ne lukemat olivat -70 asteen molemmin puolin. Vaikka nyt mittarivirheitä ym. sattuisi olemaan sielläkin, niin vertailussa meidän tämän talven 40 lukemat ovat vielä lauhaa keliä. Tosin nekin ovat terveisiä Siperiasta, mistä päin nämä kylmät ilmavirtaukset ovat meille tulleet.

Labels:


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?