Wednesday, February 04, 2009

Riekkoja / Willow Grouses

Ilma raitistui, eli jäähtyi eilisestä. Tänään aamulla oli 9 astetta, mutta iltapäivällä pakkanen kiristyi 14 asteeseen. Kahdeksan aikaan oli jo -18.3 ja tuuleskeli edelleen kylmästi (3 bf) idän suunnalta.

Tunturin länsipuolella (k) tapasin naarasteeren ja myöhemmin ukkometson. Pari lapintiaista, ja 4-5 kuukkelia lähempänä Yli-Nuorttia ja vielä 3 korppia - siinäpä lintuhavainnot länsipuolelta.

Muutama sata metriä asemalta Rakitsalle päin oli riekko syömässä koivunsilmuja kahden jälkeen iltapäivällä. Toinen yksinäinen riekko oli ruokalevolla Kotovaaran laessa vähän myöhemmin. Molemmat olivat taas vanhoja lintuja.

Riekkoja on jostain syystä viime päivinä tullut useasti vastaan. Kuitenkin normaalivuosina niitä tapaa selvästi enemmän, ja linnut ovat keskitalvella hyvin usein parvissa. Nuorten lintujen lähes puuttuessa parvia on vähän. Näköjään vanhat linnut eivät ole niin innokkaita parveutumaan keskenään. Normaalivuosina tällaista asiaa ei tule ajatelleeksi.

Kotovaara, jonka alarinteellä asema sijaitsee, vetää yllättävän hyvin kanalintuja puoleensa. Vaikka vaara ei ole kovin kiinnostavan näköinen, matalaa, melko nuorta ja tiheää männikköä, seassa koivua ja vanhoja mäntyjä, niin varsinkin riekkoja ja metsoja se kiehtoo. Koivua on yllättävän paljon riekon ruokailtavaksi, ja tiheä metsä tarjoaa suojaa lintupedoilta. Nisäkäspetojakaan alue ei vedä puoleensa. Ja metsoille Kotovaarassa on kitukasvuista mäntyä makeine neulasineen. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?