Saturday, February 14, 2009

Huurremetsoja / Capercaillies and white frost







Sää jatkui tänään lähes aikaisempien päivien kaltaisena. Pakastui kuitenkin hieman toiselle kymmenelle asteelle ja sateli kevyesti lunta. Oli aivan tyyntä.

Pilvisinä päivinä on kertynyt taas huurretta lakimaihin. Niinpä Haaskakummun pohjoislaidalla olikin huurremetsoja hakoilemassa matalissa lakimännyissä. Lintuja oli 5 yksilöä, kaikki yli 2-vuotiaita. Alakuvassa arviolta vajaan 3 v. ikäinen lintu, jota en ole ennen Haaskakummussa tavannutkaan (yläkuvassa eri lintu). Se on varmaan Saumuristan lintuja, siellä on ollut viime aikoina parvi. Metsothan vaihtavat helposti muutaman kilometrin asuinpaikkaa näin talvella - saattavat toisaalta olla samalla paikalla pitkäänkin.

Vähän ihmetyttää, että metsoissa ei näy lähetinlintuja. Varustimmehan lähettimillä vuosina 1997-2005 yli 80 metsoa, joista n. 70 urosta lähettimillä. Viimeiset lähetinlinnut näin v. 2007, jolloin oli kysymyksessä uros ja naaras, joiden lähettimet eivät enää toimineet. Sen jälkeen ei ole lähetinlintuja näkynyt.

Metso elää ainakin tarhassa yli 10-vuotiaaksi, ja luonnossakin lähelle sitä. Joko linnut ovat joutuneet petojen saaliiksi tai lähettimet ovat pudonneet. En usko tutkimuksiimme nojaten, että linnut olisivat muuttaneet muualle asumaan. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?