Friday, January 30, 2009

Valoa idästä / Light from the east

Valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Aurinko nousi tänään puoli kymmenen aikaan. Idässä oli kirkasta ja lännessä pilvistä. Auringonnousu olikin komea auringon paistaessa aamulla pilvivyöhykkeen alta, ja punerrus loi puuttuvaa väriä tunturin huurremaisemaan.

Huurteet saivat kuitenkin kyytiä, kun lounaistuuli lisäsi voimaansa iltapäivän puolella. Päivä oli muuten etupäässä pilvinen, mutta iltaa kohti kirkastui. Itätaivas tosin loimotti koko päivän kirkkaana. Pakkanen lisääntyi iltaa kohti ollen 11-13 astetta päivän aikana. Illalla n. 5 boforin tuulessa oli kiire juosta saunaan.

Sauoivan maastossa katselin kiinnostuneena Venäjälle; miltähän Sotatunturi näyttäisi nyt. Ja aivan normaalin näköinen se oli, niin että harhanäkyjä olin siis nähnyt. Pohjoisen suunnalla tosin Vuojemitunturin rinteet kohosivat jyrkkinä auringon muotoillessa niitä, mutta ne todella ovat niin jyrkät, sen olen itse käynyt paikan päällä joskus toteamassa.
-----
Saun etelärinteeltä löytyi kahdet poronjätteet 50 m välein. Ilmeisesti ahma oli jo ajat sitten ollut asialla, koska poroista oli jäljellä enää vatsan sisältöä. Paikalla ei ollut kelkanjälkiä, joten tapaukset eivät ehkä ole vielä poromiesten tiedossa.

Lähistöltä karkasi kettu, pakojäljistä päätellen. Niinpä kohta huomasinkin tunturinrinteessä etenevän pisteen, mikä objektiivin läpi katsottuna osoittautui pakenevaksi ketuksi.

Petäjärinteellä tuli taas jänikselle kiire etsiä uusi makuupaikka. Sekään ei halunnut tehdä enempää tuttavuutta "pörriäisen" kanssa.

Jonkin matkaa jäniksestä oli näätä kaivanut lumeen, ilmeisesti poronroippeita. Kaivoin esiin poronvasan jalan, melko tuoreen. Muuta ei sieltä sitten löytynyt.

Rakitsan pohjoisrinteellä oli vielä metsopari. Vanhempi lintu oli kuusen tyvellä makuulla ja nuorempi männyssä, rungon itäpuolella. Liekö tuulta paossa, länsipuolella tuuli kylmästi. Aikaisemmin olinkin nähnyt tänään vain yhden urosmetson. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?