Monday, January 12, 2009

Tuliko pyy pivosta - Hazel grouse inceasing in Varrio Nature Reserve

Ei myöskään pyy kuulu tunturin tavallisiin talvilintuihin. Mutta niin siinä vain näyttää käyneen pyynkin tapauksessa, että luonnonpuiston suojelu teki tehtävänsä. Pyy tuli suojelupäätöksen (1981) jälkeen pivosta; se alkoi lisääntyä. Kumpi alkoi vaikuttaa: suojeluvai se, että ilmasto on muuttunut pyylle suotuisammaksi? Vai molemmat?

Kun pitkän lumilinjan hiihto aloitettiin tammikuussa 1968, kului yhdeksän vuotta ennen kuin pyyn jäljet havaittiin linjalla. Ei pyitä vieläkään päntänään ole, mutta graafista näkyy selvästi, kuinka jälkihavainnot ovat lisääntyneet 1990-luvulla - joka tapauksessa siis silloin, kun Värriön luonnonpuiston rauhoitus alkoi todella vaikuttaa (luonnonpuiston lopullinen metsästyskielto asti voimaan 1995).

Jälkivanojen tilastollinen analyysi vielä kertoo, että kuvan nouseva suuntaus on merkitsevä 99 prosentin todennäköisyydellä.

Hazel grouse (Tetrastes bonasia) is also increasing in Varrio Nature Reserve. This observation is based ion the 41 years long series of wintertrack counts on the long snowline. The trend in the graph is statistically significant (probability level 95.7 per cent).

It must be remembered that Varrio Nature Reserve was conserved in two steps.: partial conservation in 1981 (restricted hunting still possible) and full conservation in 1995.  

Labels: ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?