Thursday, January 15, 2009

Lämpötilainversiota / Inversion

1+4+1 teertä Ylä-Kemijokivarressa ja yhden oravan Kyörtesselän poroerotuspaikan tuntumassa näin aamulla työmatkalla. Auto tuntui hyvin jäykältä ja syyn arvasinkin. Vasta Yli-Nuortin mittarista pääsin katsomaan pakkaslukemia (muita mittareita en nähnyt, vartion mittarit oli poistettu). Vähän ennen klo 11. mittari näytti vajaa -39. Aamulla ja iltapäivällä sama mittari näytti -40 havaintojemme mukaan, ja ilmeisesti yöllä tulee pari astetta lisää. Vieressä piirturi näytti samoja lukemia.

Nämä mittarit eivät ole kuitenkaan virallisia, vaikka täällä joskus ennätyspakkasia mitataankin. Niiden korkeuskin maasta on vain metrin luokkaa. Tutkimusasemalla on virallisiakin mittareita käytössä, mutta aseman sijainti on sellainen, että virallista mittauspistettä ei sinnekään ole perustettu. Asema nimittäin sijaitsee niin korkealla ympäristöstään, että siellä lämpötilat ovat yleensä paljon korkeampia kuin esim. Yli-Nuortilla. Nyrkkisääntö on , että kun Nuorttiaavalla (k) on -40, niin asemalla on -20 astetta (tänään vain -15). Nk. lämpötilainversio vaikuttaa, että kylmä ilma raskaampana valuu alas kirkkaalla säällä. Pilvet ja tuuli vaikuttavat sitten taas tasaavasti.Aurinko paistoi jo komeasti puolenpäivän aikaan Kotovaaran lakeen. Parin-kolmen boforin tuuli pöllytteli huurrelunta puista (k) ja sai täkäläisen 15 asteen pakkasen puremaan kasvoja. Auringon lämpövaikutus tähän aikaan on arvioni mukaan 0-2 astetta.

Katseeni kiintyi Venäjän puolella olevaan Sotatunturiin (Vojnatundra). Näytti aivan kuin sen rinteet olisivat jyrkentyneet ja laki tasoittunut (k). Liekö optinen harha, mutta aivan kuin rinteille olisi muodostuneet lumilipat. Yleensähän tunturi on aika lailla Sauoivan mallinen, patamainen pää, jonne voisi juuri ja juuri päästä moottorikelkalla (luontopäiväkirjassa 16.1.08 on ilm. kuva tästä Venäjän Sotatunturista). Rinteet ovat hieman jyrkemmät kuin Sauoivalla (Saulle pääsee kelkalla). Nyt nuo rinteet näyttivät pystysuorilta ja pystysuora osuus oli kymmeniä metrejä. Voisiko tuuli ja lämpövaihtelut muovata rinteet tuollaisiksi. No, eiköhän lähipäivät selvitä asiaa.Lähistöllä oli koppelo ruokatauolla lumisen männyn sisällä (k). Sinne ei aurinko päässyt, eikä petolinnunkaan näkö juuri voinut yltää. Minäkin huomasin linnun vain sen pudottamien havunneulasten ansiosta. TH

Labels: , , ,


Comments:
ilmotelkaahan tuon venäjän sotatunturin tilanne kun ehditte. onko tosiaan mahollista moinen lumen kasaantuminen lipaksi ja nuin suuriksi vielä?!?
 
Ei oo lunta,vaan juuri ed mainittu inversio.Vieno tuuli ajaa alemman osan kylmää ilmaa ylös rinnettä lämpimään osaan ja kosteus tiivistyy näkyvään muotoon.Tunturin muoto vaikuttaa myös suotuisasti.Eikös Sauoiva(sau=savu)(saukoski=savukoski) juuri nimenä tule tästä,kun on samanlainen kuin Sotatunturi.
P.Erämies
 
Kiitos Erämiehelle selityksestä! Jotain tällaista varmaan on kysymyksessä. Vielä on ollut niin pilvistä, ettei Vojnatundra ole tullut näkyviin.

En muuten tiedä, mitä Sauoiva tarkoittaa, ehkäpä juuri savua (näin arvellaan). Savukoskelaisia sanotaan saulaisiksi, mutta Savukoski tarkoittaa varmaan suvantokoskea, saamenkielen sanasta savo (= suvanto), venäjäksi zavod´ (= koste, suvanto).
 
Juu ja kannattaa auringon paistaessa hiihtää sisälle tällaiseen tunturipilveen niin saattaa nähdä sääilmiöistä ehkä mahtavimman eli jääkiteiden syntymisen.Ja se onkin mahtava näytelmä se;miljoona pientä sateenkaarta syttyy ja sammuu ympärilläsi.On seuraavan yön unet kämpällä aika värikkäitä.
Sauoivasta vielä että se "sauhuttelee" aika usein.Jos vietät kesäyön Tuntsalla kalassa,niin usein tiivistyy laen päälle tai rinteelle pieni pilvi ja katoaa sitten minuutissa.Ajattelen tämän johtuvan kahden meren vedenjakajana olemisesta ja että inversio on kesälläkin tavallinen.Kesäyöthän ovat Tuntsalla usein kylmiä ja tätä kylmää ilmaa aamutuuli aina jommalta kummalta puolelta laelle ajaa.
Muistanko myös Savukoskesta jostain lukeneeni että kahden joen,Kemi-ja Tenniöjoen,yhtymisetä johtuen koski aina höyryää.
P.Erämies
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?