Friday, January 16, 2009

Itäpuolen asukkaita / Inhabitants of the east side
Kiertelin tunturien itäpuolella. Löysin vielä yhden poronraadon läheltä toisia. Ahma oli käynyt raadolla ja mennyt Venäjälle. Kuvassa ahmanjäljet kuvattuna Härkätunturissa reilu kuukausi sitten.

Nelosen itäpuolella yksinäinen riekko istui koivun tyvellä. Ruokailujäljet paljastivat sen. Tuntomerkeistä päätellen sama lintu ja lähes samalla paikalla kuin puolitoista viikkoa sitten.Ukkometsoja tuli vastaan kaikkiaan 9 yksilöä. Pari lintua oli kiepeissä parinkymmenen metrin välein puolenpäivän aikaan. Molemmat näkyivät kuultamalla tummempana lumen läpi sisäänmenoreiän vieressä, toisella jopa pyrstö pisti sisäänmenoreiästä ulos (kuva). Yksi muu lintu näytti lentävän pakenemisensa jälkeen kilometrikaupalla länteen päin. Iltapäivällä 5 linnun parvi oli ruokailemassa tunturisekametsässä Pikku Saun länsipuolella.Kaikki metsot olivat vanhoja lintuja. Yleensä parvissa on joku nuorikin lintu, mutta huonon lisääntymiskesän takia niitä ei nyt näy. Parvet ovat siten tänä talvena pienempiä kuin normaalisti.

Sää tänään oli kaunis, aurinko paisteli matalalta etelänpuolen rinteille, ja navakka tuuli pöllytti lunta kuin sumuksi tuntureilla ja aukeammilla paikoilla. Iltapäivällä aurinko häipyi kokonaan pilvien taakse, mutta auringonlaskun jälkeen taivas taas selkeni. Pakkasta oli 13-25 astetta. TH
-----
P.S. Rajavartioston pojat olivat nähneet hirviä Papulammen seudussa ja rajan varsialueella niin, että kannattaa mainita tässäkin. Keskiviikkona 11 yksilöä, joista yksi oli vasa, joka kuului 3 yks. porukkaan. Tämän porukan laita vain oli niin, että siinä oli emä, joka hyppäsi poroaidan yli Venäjän puolelle Nuorttitunturissa, ja kaksoisvasat jäivät orpoina katselemaan perään (tapahtunut havaittiin tiistaina). Keskiviikkona paikalla näkyi vain yksi vasa. Lisäksi tänään partio näki Papulammen alueella 3 elukkaa ja jälkiä roppakaupalla.
-----
Se, että hirviemä hyppää poroaidan yli ja vasa(t) jää(vät) toiselle puolelle, on aika tavallista. Monena talvena on jäänyt yksinäisiä vasoja orpoina elelemään emon hypättyä aidan yli. Jostain syystä emo ei ymmärrä palata. Vasat joko selviävät laihoina tai eivät selviä. Nyt, kun petoja on suhteellisen runsaasti, voi vasaparoille tulla noutaja.
-----
P.S. 2. Yksi metso oli vetänyt jo siipeä vedenjakajan kaakkoispuolen laen rinteellä. Lintu oli myös pyrähdellyt lentoon, kuten ainakin soitimen aikaan.

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?