Sunday, December 21, 2008

Vuoden pimein päivä / The shortest day of the year

Vuoden lyhyin päivänpuoli vaaleni pilvisenä. Tuuli oli heikkoa, mutta lunta sateli hieman vasta iltapäivällä. Luxit olivat vähissä, niin kertoi kameran valotusmittarikin.

Haaskakummussa oli hirviparitsa kuljeskellut eilisten jälkieni päältä ja jääneet makuulle harjun päälle. Sieltä niillä oli hyvä näköala ympäristöön, mutta itse ne olivat piilossa. Näin tässäkin emä oli ottanut huomioon vasan turvallisuuden. Ne karkasivat minua ja näin ne alempana sekametsässä.

Eilinen metsopari oli muuttanut lähes Haaskakummun lakeen n. 400 m eilisestä paikasta. Ne istuskelivat ja hakoivat mäntyjen latvoissa lähekkäin.

Kuvaillessani tunturin rinnettä kuulin "vonkuvaa suhinaa" n. 11. aikaan. Katsoin äänen suuntaan. Ukkometso tuli liitämällä pääni yli ja istahti muutaman kymmenen metrin päähän harjun lakimännyn latvaan (k). Se oli varmaankin toinen metsoista, ja tuli etsimään parempaa ruokailupaikkaa (ilm. muuten sama kuin ed. päivän alakuvassa). Vähän ajan päästä se alkoikin syödä neulasia, kunnes vaihtoi taas puuta. Nyt se lensi toisen metson luo samaan puunlatvaan (k).
Metsot seurasivat tarkkaan tapahtumia ympärillään. Esim. korpit kiinnittivät niiden huomion ohi lennellessään ja äännellessään. Syytä onkin olla tarkkaavainen, sillä vanha maakotka lähti tunturin rinteestä lentoon etelämpänä (k).
Tunturin päällä oli iso porotokka kaivamassa jäkälää ja makoilemassa (k). Niitä oli 2-300 yksilöä ja olivat aika kesyjä.

Kuivahaaran latvoilla oli vanhemmat saukonjäljet. Jäljet johtivat latvapurolle. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?