Saturday, December 20, 2008

Elämää kaamoksessa / Life in polar night


Keskitalvi on Lapin luonnossa hiljaista aikaa, varsinkin viime kesän jälkeen. Joskus luontohavaintoja voi tulla suhteellisen paljonkin, kuten tänään.

Hieman pakastui eilisestä ja tänään oli 1-2 astetta miinuksella, iltaa kohti kirkastui ja pakastui lisää. Lumen määrä aseman kepissä oli aamulla 35 cm. Lumi oli tiivistynyt, niin että oli hyvä hiihto- ja kelkkakeli.
-----
Kotovaarasta löytyi urpiaisia, riekko ja koppelo aamupäivällä. Koppeloita ei olekaan juuri näkynyt. Tämä lintu (k) hakoili puolimännyssä melko lähellä Smear-asemaa.

Haaskakummussa (maisemakuvassa etualalla) sitten oli vielä mielenkiintoisempaa. Ensin komea ukkometso (k) hakoili klo 13 aikoihin koillislaidalla. Laessa istui jalo haukka männynlatvassa. Se päästi ottamaan tunnistuskuvat itsestään, ennen kuin heittäytyi siivilleen - tunturihaukka (Falco rusticolus), mahdollisesti naaras kuvista päätellen (k).

Haukka tarkensi katsettaan puussa ollessaan eteenpäin muutamaan otteeseen. Siltä suunnalta löytyikin 2 ukkometsoa tunturimännyistä n. 300 m päästä (alakuvassa toinen kupu täynnä). Haukka ei kuitenkaan hyökännyt niiden kimppuun, ehkä saalis oli hieman liian iso.Tunturihaukka on kyllä tappanut ukkometsonkin, sellainen tapaus on todettu Lapin luonnonpuistossa Venäjän puolella. Ilmeisesti haukka on ollut isompi naaraslintu, vaikka sillekin vanha urosmetso on yleensä ylisuuri saalis.

Värriö 1. pohjoispuolella oli vielä yksinäinen riekko. Jäljistä päätellen lintuja oli 2.

Remonttimies Olli Värriö näki päivällä 2-3 kärppää kuusikossa polanteen varrella veräjältä länteen päin. Aika erikoista, mutta mies oli varma siitä, että elukoita oli ainakin 2. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?