Thursday, September 11, 2008

Isoja nisäkkäitä / Big mammals

Tähän aikaan kulkija ei juuri voi välttyä tapaamasta hirviä. Niiden määrähän on tähän vuodenaikaan suurimmillaan ja kiima-aika panee varsinkin urokset liikkeelle. Parin viikon päästä lahti alkaa vähentää eläinten määrää.

Tänään näin ensimmäisen hirven Pelkosenniemeltä vähän matkaa Savukoskelle päin. Nuori uros, pari-kolme piikkiä puolellaan käveli avosuon yli aamulla.Haukijärvenaavalla oli myös nuori uros (k) syömässä ruohoa avosuolla puolen päivän jälkeen. Sillä oli vain pienet tappisarvet.


Iltahämärissa puoli kahdeksan jälkeen oli myös nuori uros (2-3 piikkiä puolellaan) liikkeellä. Rouvoivan poroaidan portilla se ihmetteli, "miksi portit ei aukene meille"(k).
Miksi hirvi sitten halusi toiselle puolen? Oliko ruoho vihreämpää siellä? Asia selvisi mentyäni portista. Uroksella kiinnosti vispiläkaupat petäjikössä katselevan naaraan kanssa.

Poroja muuten näkee paljon, paljon enemmän kuin hirviä. Jossakinhan täytyy niiden Kemin-Sompion 12000 poron asustaa.

Vielä hieman karhuista. Muutaman kilometrin matkalla Savukosken pohjoisosissa on nähty kolmesti karhu autosta kesän aikana ja vielä neljännenkin kerran vähän kauempana. Havaintoja on tehty varhaisaamusta myöhäisiltaan. Kysymyksessä voi olla samakin hallava, nuori yksilö, kuten havainnoijat ovat kertoneet. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?