Friday, August 22, 2008

Metsänuudistamista Itä-Lapissa

Kurssin viides päivä alkoi pikaisella aamiaisella ja kävelymatkalla Ainijärvelle. Metsäylioppilaat olivat onneksi reippaita ja ehdimme bussiin jota kuinkin ajallaan. Bussi vei meidät Liesijoen ja Värriön yhteismetsiin tutustumaan Itä-Lapin metsien uudistamiseen.

Liesijoen yhteismetsässä on kokeiltu syyskylvöä männyn uudistamisessa. Lapin olosuhteissa syyskylvön käyttöä puoltaa se, että kantavan maapohjan aika on lyhyt. Tällöin mahdollinen kylvöaikakin jää lyhyeksi. Syksyllä tehtävässä kylvössä on ideana se, että siemen kylvetään niin myöhään syksyllä, ettei se enää ehdi itää ennen talven tuloa. Kohteella uudistaminen oli onnistunut hyvin. Toivomme siis, että syyskylvön onnistumisesta saadaan lisää tutkimustuloksia.

Tapasimme reissullamme kuusenäkämäpunkin tekemiä tuhoja. Pieni hyönteinen oli kaivautunut kuusen kasvaimeen imemään nesteitä aiheuttaen verson kuolemisen.

Lounasaikaan pysähdyimme paistamaan makkaraa ja syömään eväitä Värriön yhteismetsän Pölkky-kämpälle. Nautimme nuotiolla myös aidot nokipannukahvit.

Paluumatkalla pysähdyimme katsomaan tekokeloja. Vanhoista aihkimännyistä oli veistelty kuori pois moottorisahalla ja puu oli kuollut pystyyn. Samaan metsikköön oli muodostunut luonnostaan alikasvos, jota varmastikin hyödynnetään uudistamisessa.

Lintutuntijamme Teuvo Hietajärvi bongasi päivän aikana useita lintulajeja. Kiikareihin osui kaksi tuulihaukkaa, neljä lentävää kurkea matkalla lounaaseen, kolme tervapääskyä, kaksi joutsenta ja muuttavia keltavästäräkkejä. Reissullamme näimme myös kyykäärmeen, joka epäonnekseen joutui liikenneonnettumuuteen.

Loppumatka sujui bussissa torkkuen ja takaisin asemalle vaeltaen.

Teksti: Eeva Bruun ja Johanna Lemmetty
Kuvat: Johanna Lemmetty

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?