Saturday, August 23, 2008
Itsemurhakuusikot ja muita Lapin metsien kummallisuuksia
Lauantai 23.8.2008
Päivän suosikkitermi oli ilman muuta itsemurhakuusikot, joista puhuttiin niin sisällä luentosalissa kuin maastoretkelläkin. Itsemurhakuusikoilla tarkoitetaan paksusammalkuusikoita, jotka termin isän Gustaf Sirenin teorian ja tutkimusten perusteella eivät lopulta uudistu ollenkaan luonnontilassa. Sirenin mukaan paksusammalkuusikoiden elinkaaressa puusukupolvet seuraavat toisiaan siten, että ensimmäisen vaiheen tuotos on suurin ja sitä seuraavien vaiheiden aina edellistä pienempi. Tämä johtuu siitä, että uudistuminen hankaloituu ajan kuluessa pohjakerroksen sammalpeitteen paksuuntuessa. Sirenin teorian mukaan nämä kuusikot kuolisivat lopulta kokonaan pois.
Päivän maastoretkemme osoitti kuitenkin selvästi, että uudistumista tapahtuu myös paksusammalkuusikoissa. Näimme omin silmin niin pieniä kuin vähän suurempiakin kuusen taimia metsikön valtapuiden alla. Edellisen sukupolven puiden kuoleminen itse asiasssa edesauttaa uudistumista. Tyvilahon lahottamien puiden kaatuminen vapauttaa kasvutilaa uudelle sukupolvelle ja lisäksi lahoava maapuu on oiva taimettumisalusta, samoin kuin kaatuneen puun juuriston alta paljastunut kivennäismaa.
Illanviettoon kuului herkullinen loimulohi-illallinen, jota säesti mainiot vieraamme Kuusamon metsäpelimannit (ks. http://www.youtube.com/watch?v=NNEAVc33gyc). Ilta jatkui tavallista pidempään perinteisiä metsälauluja laulellen ja ehkä hieman tanssahtaen!
Teksti: Metsäylioppilaat Leila Grönlund ja Tiina Tähkälä (k98)