Monday, July 07, 2008

Poikasten ankea aika / Difficult time of youngs

Lapintintin poikaset olivat lähteneet aamupäivään mennessä. Pesä löydettiin siis yhdennellätoista hetkellä.

Muilla poikasilla sen sijaan ei mene yhtä hyvin. Useimmat pöntöissä olevista kirjosiepon ja leppälinnun poikasista olivat kuolleet, ilm. kylmyyteen ja ravinnon puutteeseen. Munapesät sen sijaan olivat kunnossa, koska emo lämmitti munia. Emolle sentään tuntui riittävän ravintoa. Ainoastaan talitiaisen poikaset olivat kaikki elossa, tiaiset ovat vahvempia.

Ja sitten on vielä kärppä, joka oli taas tuhonnut pari pesää. Tuho alkaa siis olla lähellä 90 % pönttölintujen keskuudessa.

Mutta vieläkin riittää pesien hyödyntäjiä, slovakialaiset tutkijat Melinda Takács ja Marek Duda (kuva JS) Bratislavan yliopistosta keräävät pönttöalueiden pesäpohjat pesinnän onnistumisen tai epäonnistumisen jälkeen ja selvittävät, mitä loisia pesistä löytyy. Unkarilainen Ágoston Kollányi (JS) puolestaan kuvaa maansa televisiolle puiston tapahtumia.Punakylkirastas (Redwing, Turdus iliacus) sentään oli saanut ainakin kolme poikastaan lentoon asemalta muutama sata metriä länteen. Poikaset lensivät parikymmentä metriä.
Metsäkurjenpolvi (Wood-crane's bill, Geranium silvaticum) kukkii (kuva). Tuomi on jo kukkinut, mutta pihlaja vasta alkamassa. Yleensä niiden kukinnat menevät vähän päällekkäin, mutta kylmyydestä johtuen pihlaja odottelee.

Tänään oli hieman lämpimämpää kuin eilen, 7 astetta, mutta pilvistä oli. Sadetta ei ollut. Yöllä lämpötila kävi maassa +1.5 asteessa. TH, JS

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?