Thursday, June 12, 2008

Vesisateessa / In the rain

Aamulla oli vielä lunta maassa muutama sentti, mutta päivän jatkunut vesisade sulatti lumet. Lämpötilakin kohosi iltaa kohti viiteen asteeseen, vaikka satoi. On lämpenemässä.Lumesta huolimatta rentukkapehko jo kukki Hirvasjoella. Muita kukkivia ei löytynytkään. Myös kalamies TL oli nähnyt kukkivia rentukoita Nuorttijoella.

Aivan rentukoiden lähistöllä karkasi koskikara pesästään, joka oli pienen putouksen rantatörmässä melkein vedessä. Emo jäi katselemaan turkkikuuseen. Pesässä oli 5 munaa. Pesäpaikka putouksella on vanha, lähes jokavuotinen.

Vanha pesäpaikka oli myös lapintiaisella Rakitsan itärinteen alla. Kasvavaan mäntyyn nakerrettu kolo on tintin mieleen. Olemme huomanneet, että yhdet ja samat luonnonkolot ovat lapintinttien käytössä vuodesta toiseen. Sen sijaan meidän lähes 300 pöntössämme aseman ympärillä on korkeintaan yhdessä lapintiaisen pesintä vuosittain. Kirjosiepoille ja leppälinnuille ne kyllä kelpaa - jopa 80 pesää.


Hirvaskankaalla oli kuukkelipoikue. Poikaset olivat jo isoja, selvästi toukokuun puolella pesänsä jättäneitä. (taas muuten bloggeri tekee mitä haluaa!)
-----
Rakitsan rinteessä varoitteli kulorastaspari pesänsä takia, joka oli vain reilun kahden metrin korkeudella koivussa. Pesässä oli 3 munaa. Kulorastas ei pesi useampana vuonna samaan pesään, mutta pesii useasti lähistöllä. Tässäkin paikassa muistan olleen muutaman kymmenen metrin päässä pesiä ainakin kahtena vuonna. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?