Tuesday, June 10, 2008

Tunturissa / On the fells

Lunta, räntää, rakeita, vettä ja tihkua mahtui ilmaan käydessäni tunturien lakia pitkin puiston etelärajalla. Onneksi pohjoistuuli oli heikkoa. Illalla vielä paistoi aurinkokin, joten vivahteita riitti. Lämpötila nousi illalla 6-7 asteeseen.Tunturikahlaajista on ollut vähän havaintoja Värriö 1-2:lla, keräkurmitsasta ei ollenkaan. Tänään löytyi tasan yksi kurmitsa Värriö 3:lta, ei vielä pesivä. Kapustarintojakin tapasin vain 3 yksilöä, joten ilmeisesti kylmyys vaikuttaa näiden tunturikahlaajien määrään.
Urpiainen oli tehnyt pesän katajaan polven korkeuteen V3:lla. Naaras hautoi ja koiras kävi ruokkimassa sitä siemenseoksella. Pesässä oli haudottavana viisi munaa.

Kolmosella oli myös tokka porovaatimia jälkeläisineen. Hyvin näyttää lisääntyminen onnistuneen, koska n. kymmenen vaatimen porukassa oli yhdeksän vasaa. Voipa olla, että vaatimiakin oli vain yhdeksän.

Pari linnunpesää löytyi vielä tunturin alta. Koskikaralla oli valmis pesä Hirvasjoen latvalammen yläpuolen putouksella ja Rakitsanojalla laulurastas varoitteli 5-munaista pesäänsä iltapäivällä. Syväkurun lammella olivat äänessä peukaloinen ja pyy. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?