Tuesday, June 17, 2008

Aivan kuin olisi karhun pää / Meeting with bear

Varhain aamulla laskin lintuja linjalla. Vettäkin ripisteli. Seitsemän jälkeen yht'äkkiä nousi karhu takajaloilleen kymmenen metrin päässä. Jaloissa alkoi olla heikotuksen tuntua, mutta peto tuhahti voimakkaasti ja paineli pakoon.

Kävin varovasti seuraamassa, mutta mitään ei enää näkynyt. Pakopaikalta löytyi mädäntyneen poron roippeita, jotka karhu oli vetänyt vedestä maalle.


Jatkoin laskentaa hiljalleen. Puolen kilometrin päässä hieman oikealla näytti aivan kuin olisi karhun pää. Katsoin tarkemmin ja vielä kameran objektiivin läpi ja - karhun pää se olikin, alle 50 m päässä. Otin jonkun kuvan, jolloin karhu reagoi kameran ääneen, mutta rauhoittui sitten.

Hiivin sitten vajaan kymmenen metriä, kunnes pääsin paremmalle hollille. Otin siitä kuvia karhun ihmetellessä kameran raksutusta, mutta se ei saanut vainua ja painautui kiven päälle makaamaan. Vähän ajan päästä se kuitenkin nousi ja lähti rauhallisesti kävelemään oikealle päin. Menin perässä, mutta enää en sitä nähnyt. Karhu oli keskikokoinen, ehkä naaras ja tukevassa kunnossa. Hyvin todennäköisesti tämä oli sama yksilö kuin se, joka pakeni haaskalta.
Linjalla ei ollut muuta ihmeempää ja tarkastin vielä koskikaran ja helmipöllön pesät. Karalla oli ainakin 2 poikasta (k). Pöllölläkin oli varmaan poikaset, koska naaras tuli koputettaessa katsomaan reiälle. Hautomisaikana se ei juuri tullut katsomaan. Kuvasin myös erikoisen näköistä mäntyä.

Päiväsyönnin aikaan myös kettu käväisi aseman pihalla katsomassa, olisiko mitään syötävää. Tällä kertaa se joutui lähtemään tyhjin toimin pois.
-----
Tänään oli viitisentoista astetta lämmintä. Iltapäivällä paistoi aurinko ja iltapuoleen jyrisi ukkonen. TH
-----
P.S. Kaksi lintujenlaskijaa (Sami Luoma ja Ilkka Kuvaja Satakunnasta) on laskenut viime päivinä linjoja puiston alueella. Havaintoina heillä mm. vanha sinipyrstö Hirvasjoella ja virtavästäräkki Syväkurun lähistöllä. Pultoselässä he olivat havainneet autosta tien laidalla olevan pikkusiepon.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?