Sunday, May 25, 2008

Käenpiika saapui / Wryneck became

Yli-Nuortin varrella on lunta huomattavasti vähemmän kuin tunturimaissa. Siellä pääsee kävelemällä jo paremmin kuin suksella. Kävin talvisillan yläpuolella muutaman kilometrin päässä. Lämmintä oli parhaimmillaan kymmenkunta astetta, mutta paita päällä ei voinut kulkea, sen verran hyisesti kävi tuulenhenkäykset luoteesta.

Sinirintoja löytyi laulamasta 2-3 yksilöä. Myös pitkään kaipaamani metsäkirvinen lähti pohjoispuolen koivikosta. Sitten kohtasin harmaasiepon (1 yks.), jota en vielä odottanut tapaavani. Yleensä olen tavannut niitä vasta kuun vaihteessa.

Käkeä en vielä kuullut, mutta piika oli jo ehtinyt tulla, siis käenpiika (kuvat). Osoittautui, että niitä oli rajan sillan alapuolella 2 yksilöä. Tutkin tarkemmin tilannetta, ja niin siinä lopulta kävi, että löysinkin alueelta tikankoloja sisältävän kelomännyn. Käenpiiathan pesivät tikankoloissa ja tikkojen sukuun ne luetaankin, vaikka eivät itse koloja hakkaa. Toinen näistä aroista linnuista oli selvästi kesympi tämän puun luona. Oletan siten, että kysymyksessä oli pariskunta, jolla oli reviiri. Värriön puiston alueella ei ole vielä pesintää todettu, joten mielenkiinnolla odotan, mitä tapahtuu.
---

Piekanan kuulin Saunavuotsolla iltapäivällä, mutta mitään merkkejä pesinnästä en löytänyt. Nuortinniemessä kantoi kulorastas pesäaineksia jokivarresta kankaalle. Myös käpytikka räkätteli siellä. Saunavuotson lampareessa kurnuttivat sammakot.
-----
Tänään havaitsin ensimmäiset sääsket. Isokokoinen kevätsääski yritti kimppuun ja joutui läimäytyksen uhriksi. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?