Sunday, May 11, 2008

Kanahaukan metsä / The forest of Goshawk

Kävin tänään katsomassa, mitä "hullulle metsolle" kuuluu. Löysin paikalta 3 metsoa, joista ainakin 2 oli vanhoja uroksia. Ne olivat kuitenkin arkoja lintuja, mutta ilm. yksi niistä oli se "hullu".

Paikalla oli pidetty soidinta, jälkiä oli melko paljon. Näyttää siltä, että paikalle on muodostumassa soidin, jos vain metsot säilyttävät henkensä ja onnistuvat houkuttelemaan koppeloita.

Mielenkiintoinen tapaus. Ilmeisesti metso tulee väliin hulluksi, mutta ei ole koko aikaa hullu. Jos sillä on kavereita, niin sen ei tarvi käydä ihmisen kimppuun. Mutta jos hullulla metsolla ei ole taistelukavereita, se hyökkää ihmisen kimppuun, koska sillä on tarve taisteluun. Tämä metsohan muuttui araksi viime kerralla, koska ihmisiä oli kaksi sitä vastassa.

Toinen juttu tässä on soitimen muodostuminen. Ilm. joku metso ei halua mennä isolle soitimelle, joka tässä tapauksessa on 3 kilometrin päässä, vaan alkaa soida sopivassa maastossa. Paikalle alkaa vähitellen kerääntyä muitakin kukkoja ja myöhemmin varmaan koppeloitakin. Mielenkiintoista nähdä, tuleeko tähän isompi soidin.

Oma sanansa on sanottavana kanahaukalla, joka asustaa lähistöllä. Pesintää ei ole todettu muutamaan vuoteen, mutta merkkejä asumisesta on ollut. Tänään puolenpäivän aikaan haukka kaarteli korkealla alueen yläpuolella. Kuvassa näkyy myös linnun ulostus ilmassa. Kaartelun päätteeksi haukka lähti pitkään syöksyyn kohti entisiä pesäpaikkoja.
En vielä todennut pesintää kierreltyäni vanhoilla pesillä, mutta yhdellä pesällä oli ilmeisesti asuttu.

Toisen pesän luona kuulin tikan koputusta. Se kuulosti jotenkin ihan pesäkolon teolta, ja lähdinkin katsomaan. Erään kuusen alta viuhtoi
lentoon suopöllö. Se istahti vähäksi aikaa männyn oksalle joutuen kuvatuksi. Vain parinkymmenen metrin päässä pohjantikkakoiras koputteli pesäkoloa, mutta ei häiriintynyt pöllöstä, kuten ei ihmisolennostakaan. Sen sijaan yläpuolella kaarteleva korppi sai tikan jäykistymään.
Tikkakuvassa näkyy tikan heittämiä puunsälöjä lennossa. Reikä on 9 m korkeudella kuolevassa männyssä.

Metson soidinpaikan laiteilla kuulin puukiipijän laulua kymmenen aikaan. Viime vuonna oli pesintä 2-300 m päässä tästä paikasta. Muita haukkametsässä tapaamiani lintulajeja olivat hippiäinen ja valkoviklo ja metsähanhiparvi, joka lensi klo 10.30 etelän suuntaan. Kulorastaat lauloivat täyttä päätä eri puolilla ja myös leppälintu kuului. Laitakorvella oli pohjansirkku. TH
P.S. Aamulla muuten kuului punarinnan laulu asemalta itään päin.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?