Wednesday, April 30, 2008

Huhti humautti / Warm end of April

Viime yön ja aamun aikana tullut lämpöaalto sai lumet sulamaan, vettä tuli katoilta jopa virtanaan. Asemalla lämpöä oli 14 astetta, aurinko paistoi ja tuuli oli heikkoa. Huhtikuun viimeinen päivä oli kevään hienoin.

Muuttolintuja tuli ja kuului. Aamuseittemältä lauloi jo kevään ensimmäinen kulorastas Kotovaarassa, kuului myös rautiaisen hilitys.Nuorttiaavalla kierteli yksinäinen metsähanhi etsien sulapaikkaa puoli yhdeksältä. Myös västäräkin, räkättirastaan ja punakylkirastaan ääniä kuului. Ainikuusikon puolella oli pajusirkku.Yli-Nuortin maantiesillan kohdalla oli isokoskelopari. Kyörteslammella lensi joutsenpari koilliseen puoli kymmeneltä.Tulppiossa Yli-Nuortin sillan alla lauleli koskikara. Se katseli sillan alta siihen malliin, että varmaankin pesintätouhut on alkamassa.

Lapinharakka lähti puhelinlangalta Tulppiossa. Toinen lapinharakka lensi laajan hakkuuaukean yli pohjoiseen Lomperovaarassa.
Sitä ennen näin Marjavuotsolla 5 yks. hanhiparven lennossa itäkaakkoon ja parin pohjoiseen sekä Sotajoella telkkäparin ja kuulin järripeipon.


Kemihaaran itäpuolella lensi 3 yks. hanhiparvi etelään Uura-aapaa kohti.Kemihaaralla oli keltasirkku klo 11.30., viherpeippojen ja peippojen seurassa. Joki oli vielä lähes kokonaan jäässä.


Vanha kanahaukkakoiras istuskeli kelon latvassa Lomperovaarassa. Se lensi sitten kannolle, jossa näki jotain mielenkiintoista, mutta ei kuitenkaan löytänyt mitään.

Jänisojalla oli pari korppia ja niiden seurassa olin näkevinäni maakotkan klo 12.30. Vähän myöhemmin piekana yritti maasta saalista läheisestä Pultoselän länsirinteestä, mutta kuten kanahaukkakin, jäi ilman. Sitten se nousi kuusen latvaan. Niittykirvinenkin kuului Jänisojalla.


Sotajoella lauleli vielä punarinta, Ainikuusikossa kuului päivän toinen rautiainen puoli kahden maissa. Ainijärven vartolla lauleli keltasirkku iltapäivän puolella.

Peipon ääntä kuului vähän joka puolella päivän mittaan. Aseman ruokintapaikalla niitä oli kolme koirasta. Kanalintuja ei näkynyt tien varrella, mikä on hieman erikoista.

Tarmo ja Kari näkivät 5 yks. hanhiparven lentävän koilliseen Pommituskukkulain yli. Aamulla vielä arvailimme, vieläköhän tänään näkyisi hanhia. Tulikin suorastaan enätyksellinen hanhipäivä - 16 yks. TH

P.S. Petri kuuli viime yönä vielä helmipöllön puputtavan Jaurin latvoilla. Myös ampuhaukka löytyi samoilta seuduin. Eräältä Saariselän eteläpuolen haukanpesältä oli löytynyt tunturisopulin raato, joten SOPULIT TAITAVAT OLLA TULOSSA. Myös pohjoisempana sopulit ovat liikkeellä.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?