Monday, March 17, 2008

Tulta päin - Against the rival

Häirikkönä soiva metso löytyi taas Värriön luonnonpuiston länsiosasta ("Pommituskukkuloiden" maastosta). Saavuimme Teuvo Hietajärven kanssa paikalle kaksistaan, jotta toinen voi keskittyä kuvaamiseen ja toinen puolustautumiseen.

Metso oli soidinvireessä, naksautteli ja päästi myös "röhkiviä" ääniä, mutta ei juurikaan "hionut". Se kävi muhkean nokkansa turvin kimppuun sellaisella tarmolla, että hiihtäjä sai pitää varansa. Toki moottorikelkkahaalari ja talvikinttaat antoivat riittävän suojan.

Aikansa ärhenneltyään metso poistui siipiään vetäen länteen päin ja hyppäsi sitten siivilleen. Teuvo löysi sen vielä kuusen alta, mutta soidinvire oli toistaiseksi poissa.

Urosmetson häiriökäyttäytyminen sen alkuperäisessä luonnossa on hämmentävää. Tällainen käytös tunnetaan muun muassa Varsinais-Suomessa, jossa metsoja on niin vähän, että paikoitellen yksinäinen uros ei löydä toista urosta kilpakumppanikseen, eikä naaraitakaan soidinkatsomoonsa. Yksinäisyyden on tulkittu johtavan häiriintyneeseen soidinkäyttäytymiseen.

Tästä ei Värriön metson osalta ole kyse. Sekä uroksia että naaraita on Värriön luonnonpuistossa tälle sankarille yllin kyllin kumppaniksi.

Strangely behaving capercaillie (Tetrao urogallus) was found in the western part of Varrio Nature Reserve. It displays abnormally, attacks people like they were threatening rivals. The same capercaillie was found also last year. This year it also started displaying abnormally early, already in March.

This kind of behaviour has been observed in Southern Finland in the outer zones of its distribution. In the conditions where the male capercaillie does not find male rivals or female audience, similar behaviour has been seen. This is not the case in Varrio Nature Reserve. The reserve is known for its abundant stock of capercaillies, both males and females.

Observations on this strange bird continue ...

Labels: , ,


Comments:
Hei Veili,
luen luontopäiväkirjaa melkein joka päivä. Opiskelen Suomen kieli vuosin lähtien.
Olen kiinostunut suomestä kielestä ja olen lapinhullu. Englantilainen käännös on apu minulle. I gave the adress of Varriö-Blog to some bavarian birdsprecialists. They were very interested.
Anteeksi, mutta puhun vain vähän suomea. Voi hyvin! Kaikki on mielenkiintoinen minulle.

Ruth-lapinhullu
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?