Wednesday, March 12, 2008

Muuttolintuja ja paikallisia / Migratory and local birds

Aamu oli asemalla sumuinen puolillepäivin asti. Sumu alkoi Pultoselässä ja sitä riitti asemalle asti, huomasin tullessani töihin. Lämpötila oli nollan vaiheilla, alamaissa hieman päällekin. Tänään saattoi selvästi haistaa naavan tuoksun.

Klo 9 aikaan lähti Värriö I laelta lumimies keräämään havainnot pitkältä lumilinjalta (kuva JS). Lumilinjalla on 200 mittauskeppiä, joista otetaan lumen syvyydet. Lisäksi linjalta otetaan lumen painot 15:sta kohtaa ja kerätään eläinten jälkihavainnot.

Käpylinnut ovat monesti muuttolintuja. Kun kuusella on huonompi siemensato, ainakin pikkukäppärit ja kirjosiivet menevät keskitalveksi jonnekin, missä on syötävää. Kevätpuoleen ne palaavat takaisin. Tänään kuulin pikkukäpylinnun laulua Pommituskukkulain maastossa. Myös Petri Piisilä ilmoitti tavanneensa pikkukäppäreitä Kemihaaran suunnalla eilen, ja tänään hän tapasi 2 kirjosiipeä Isossa Saijanvaarassa.

Lisäksi kuulin palokärjen ääntä Puolivälinjängänmäellä ja Nuortinahossa (vanhalla paikalla) viherpeipon hyrinää. Yli-Nuortissa oli saukonjäljet ja Ainikuusikon länsipäässä paikallisia lintuja edusti pyypari (kuvassa koiras), joita hömö-lapintiaissekaparvi kävi tervehtimässä. Iltasäiden aikaan kuului taas helmipöllön puputus Kuntashaaralta päin. PP ilmoitti vielä hiiripöllöt Isosta Saijanvaarasta ja Marjavuotsosta (Tulppion seutua). TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?