Friday, March 28, 2008

Kutsalla talvikelissä / On Kutsa region in wintertime


Kävin taas Kutsalla, lähinnä kotkia ja liito-oravia etsimässä venäläisten kanssa, projektiin liittyen. Kova lumipyry teki tepposia ja venäjän byrokratia supisti reissun kolmeen päivään. Kotkat ja liito-oravat jäivät löytymättä, mutta jotain sentään löytyi.

Maaliskuun alussa oli Vuorijoen alkupätkälle ilmaantunut vesilintuja, kuulemma viitisentoista yksilöä. 26.3. saapuessamme Vuorijärvelle näimmekin lumisateessa karkaavan lintuparven, jotka osoittautuivat heinäsorsiksi (6 koirasta, 4 naarasta). Lisäksi jokeen jäi yksinäinen naarastukkasotka, joka löytyi vielä muinakin päivinä paikalta. Tukkasotkahavainto on harvinainen, en Suomen puolelta Lapista tiedä tähän aikaan tehtyä havaintoa olevankaan.


Muista havainnoista mainittakoon Vuosnajärvellä havaittu varis 28.3., mikä osoittaa varisten saapuneen jo erämaahan. Lisäksi Vuorijärvellä oli samana päivänä 3 pulmusta, jotka ravitsivat itseään mm. pietaryrtin siemenillä.
Kanalintuja näkyi aika vähän, teeriä parisenkymmentä, riekkoja 3 (jälkiä kyllä oli), pyitä 2 ja ukkometson tuoreet jäljet kahdessa kohtaa.

Saukonjäljet oli kahdessa kohtaa, minkinjälkiä vähän enemmän, kettua ja näätää jonkin verran. Suurpetoja ei ollut, eikä sorkkaeläimiä.

Liikkuma-alueemme oli eka päivänä Vuorijärveltä Pyhäjärven kautta Niluttijärvelle ja takaisin ajoittain kovassa pyryssä (kuvissa Jevgeni Potorochin ja Viktor Kurash). Seuraavana päivänä, kun uutta lunta oli tullut n. 30 cm, kävimme ihannesäässä Vuosnajärvellä ja Julmoivassa. Matkaa kelkkojen (Taiga, Yamaha) mittareihin kertyi kaikkiaan n. 230 km. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?