Wednesday, February 20, 2008

Metson elämää / Life of Capercaillie

Päivän luontohavaintoja alkoi tulla jo yöllä:

Illalla kettu oli käynyt hakemassa jäniksenraadon, jonka jätin ruokintapaikalle. Klo 4.45 se näkyi taas pihalla.

Hiiripöllö vikisi klo 2.25 kurussa aseman kaakkoispuolella. Soidinpulputusta en kuullut.

Klo 7.15 orava kiipeili pihapuissa ja kuului punatulkun ääntä.Yhden maissa kuului Väliojan takana tikan soidinrummutusta.

Kävimme Hirvasjoen metsonsoidinta katsomassa. Siellä oli jo melko paljon siivenvetojälkiä. Aikaisempina vuosina en ole huomannut näin aikaisin näin paljon jälkiä. Ja metsot olivat edelleen soidinvireessä klo 9-10. välillä. Puussa näkyi pyrstö pystyssä oleva lintu. Kaikkiaan lintuja oli soitimella ja lähiympäristössä 4-6 lintua. Osa linnuista nousi puiden latvoihin, osa jatkoi hakomista.Vähän matkan päässä löytyi metson höyheniä ja muutama pyrstösulka hajallaan. Metso oli ilmeisesti hakonut viereisessä männyssä, jolloin siihen oli iskenyt petolintu, varmaankin kotka tai kanahaukka, joista on havaintoja. Metso oli kuitenkin päässyt pakoon. Sitä ei löytynyt. Etsiessämme muistin nähneeni eilen juuri sillä alueella kuusen alta lähteneen metson, jonka takaraivolla oli höyhenet hieman epäjärjestyksessä. Muutenkin lintu oli vähän rähjäisen näköinen. Tässä siis oli selitys.

Päivä oli puolipilvinen, väliin aurinkoa ja pilviä. Tuulta ei juuri ollut ja pakkasta oli kymmenkunta astetta. TH
P.S. Luultavimmin metson kimppuun käynyt lintu on ollut kanahaukka. Metsä oli sen verran tiheää, että kotkan olisi ehkä ollut vaikea saalistaa, ja kotkan siivenjäljet olisivat varmaan näkyneet lumella.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?