Monday, February 18, 2008

Kanahaukan saalis / A prey of Goshawk
Kello 10.05 pakeni kanahaukka roikottaen jotain kynsissään Hirvasjoen kämpän maastossa. Lähtöpaikasta kuusen tyveltä löytyi oravan karvoja ja verta sekä taistelujälkiä. Haukka oli löytänyt oravan pienestä kuusesta ja hyökännyt. Kuusen tyvelle se oli oravan saanut ja siirtänyt saaliin kuusen vierelle, missä oli nykkinyt sen. Ilmeisesti haukka oli vanha koiras. (jostain syystä bloggeri ei halua julkaista toista kuvaa!) (onnistui myöhemmin!)

Luontopäiväkirjassa on samanlainen tapaus syksyltä 2006 Kotkakurulla.

Eilen ajaessani Kemijärveltä Rovaniemelle havaitsin vanhan maakotkan ja nuoren kanahaukan istuvan petäjissä tien varrella alkumatkasta. Talven aikana olen nähnyt lisäksi 3 maakotkaa ja 2 kanahaukkaa autosta Kemijärven ja Sallan seudulla (toissapäivänä oli vielä varpushaukka Isollakylällä). Sen sijaan automatkoilla Kemijärveltä Ainijärvelle petolintuja ei ole näkynyt. Värriötunturin maastossa liikkuessani olen nähnyt 1-2 maakotkaa ja pienempiä pöllöjä.

Havaintojeni perusteella vaikuttaisi siltä, että etelämpänä asutummilla seuduilla on enemmän isoja päiväpetolintuja kuin täällä erämaissa. Vaikka tämänpäiväinen havainto osoittaa kanahaukkojakin olevan täällä, niin hyvin harvoin niitä kuitenkin liikkuessa tapaa.

Kemijärven Särkikankaalla on ilmeisesti tavattu valkopäätiainen. 8.2. sellainen käväisi Sirkka-Liisa Vaaralan lintulaudalla, mutta muita havaintoja ei ole. Havaitsija kertoi niin selvät tuntomerkit, että vaikea on niillä tuntomerkeillä toista lajia löytää. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?