Saturday, December 01, 2007

Ketun ja näädän ruokavaliosta / About the menu of fox and martenPäivän ensimmäinen luontohavainto oli urpiaisen ääni klo 8. lähes täydessä pimeydessä. Seuraava ääntelijä oli sitten punatulkku 8.30.

Seurasin näädänjälkeä aseman länsipuolella. Jäljillä sattui mielenkiintoinen tapaus, mikä ei kyllä liittynyt näätään. Huomasin ketun laukanneen näädänjälkien läheisyydessä Jyppyrävaaran etelärinteellä. Sillä oli ollut makuupaikka pienen kummun rinteessä, hieman katveessa tapaukseen nähden. Kettu oli maatessaan huomannut kärpän laukkovan reilun kymmenen metrin päässä. Se oli heti lähtenyt hyökkäykseen. N. 40 m päässä kettu oli tavoittanut kärpän, joka oli piiloutunut kivenkoloon. Kettu oli sitten kaivanut koloa (kuva kesk.). Sen jälkeen se oli kävellyt takaisin makuupaikalle (vas. kuvassa näkyy molempien laukkajäljet ja ketun kävelyjäljet). Makuupaikan vierellä näkyi vähän verta lumella, joten luulen ketun saaneen kärpän. Muita merkkejä ei ollut. Sitten kettu oli lähtenyt kävelemään pois.

Näätä oli kulkenut alueen läpi mitenkään reagoimatta, ilmeisesti silloin ei ollut vielä mitään tapahtunut. Lähistöllä oli tuoreet jäniksen hässäkkäjäljet (näkyi pakenevankin minua), mutta näätä ei ollut reagoinut niihinkään. Paikalla oli myös oravanjälkiä, joten nisäkkäissä riitti.
Muistan näädänjäljitysten alkuvuosilta tapauksen Naruskan kairasta, Vasavaarasta. Laitis-Martti oli siellä keräämässä vertailuaineistoa näädän käyttäytymisestä. Siellä oli näätä saanut napattua kärpän saaliikseen. Saaliinsa näätä oli piilottanut puuhun lumitykyn sisään, tästä Martilla oli valokuvakin. Muuten meillä on vain aniharvoja tapauksia, joissa näätä on tappanut kärpän.

Myöhemmin tänään näätä oli kaivanut kaatuneen kelon alta riekonmunan (kuva oik.). Linnunmunien kaivaminen on näädille tavallista, mutta tänä talvena tämä oli ensimmäinen kerta. Näädille riittää myyriä. Riekonmuna kuitenkin osoittaa, että ainakin yksi riekko on pesinyt viime kesänä. Yhtään pesäähän ei muuten kesällä löytynyt.

Kanalinnuista esiintyivät tänään yksinäinen riekko Kuutsjärven rannalla, ukkometso kuusen alla ja teeri kauempana Jyppyrävaaran etelärinteellä. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?