Thursday, September 07, 2006

Lisää käpylinnun syyspesinnästä - More about autumn nesting of Common crossbill

Teuvo Hietajärven löytämä pikkukäpylinnun syyspesä (ks. Luontopäiväkirjan merkintä 31.8.2006) on oikealla olevan kuvan keskellä olevassa kuusessa, vajaa metri kuusen latvasta alaspäin, kuusen rungon oikealla puolella olevassa oksan tihentymässä. Tihentymä näkyy suurempana alemmassa kuvassa vasemmalla. Naaras on hautomassa rungon oikealla puolella oksien keskellä, käpyjen takana.

Pikkukäpylinnun syyspesintä tunnetaan Keski-Euroopassa, muun muassa Iso Britanniassa, jossa sen on todettu pesineen vuoden jokaisena kuukautena. Pohjois-Suomessa, tai ylipäänsä Suomessa syyspesinnästä on niukasti varmoja havaintoja. Syksyisin nähtyjen verraten myöhäisten poikasten perusteella on päätelty, että syyspesintää on. Suomen olojen pesintä kylmässä, lyhyessä päivässä ja pitkässä yössä on joka tapauksessa eri asia kuin pesintä lämpimämmässä ja valoisammassa Keski-Euroopassa.

Parhaiten myöhäistä pohjoisten olojen pikkukäpylinnun syyspesintää on tutkittu Lapin luonnonpuistossa Venäjän Kuolassa. Syyspesintä liittyy kuusen runsaaseen käpysatoon, mikä on tilanne syksyllä 2006 myös Värriön luonnonpuistossa. Pikkukäpylintu osaa "päätellä" lähestyvästä kuusen käpysadosta, milloin syyspesintään voi mennä. Lapin luonnonpuiston havaintojen mukaan napapiirin takaisissa oloissa ainoastaan riittävä kuusen käpysato mahdollistaa myöhäisten poikueide selviämisen ja käpylinnun selviytymisen pitkän ja pimeän talven yli.

Männyn hyvä käpysato ei siihen riitä, sillä jäätyneet männynkävyt ovat pikkukäpylinnulle liian työläitä avata keskitalven aikaan, jotta linnut saisivat niistä lyhyen valoisan aikana riittävästi energiaa pitkän yön pimyden yli. Siksi napapiirin takaiset pikkukäpylinnut lähtevät vaeltamaan sellaisinakin vuosina, kun männyllä on hyvä käpysato. Kuusen siemenet ovat sen sijaan jäätyneenäkin pehmeämpiä ja ilmeisesti ravitsevampia, koska pikkukäpylintu uskaltaa tehdä niiden varaan myöhäisiä poikueita, ja myös talvehtii hyvinä kuusen siemenvuosina napapiirin takana.

The common crossbill nest that Teuvo Hietajarvi found (see Nature Diary post 31.8.2006) is found in the top of a Norway spruce. See the photograph in the right, the spruce is the one in the middle. The nest high in the top, about one meter down from the top. In the left side photo the nest is found inside the cones, right side of the tree in the conglomerate of branches. The nest was found by following the movements of male and female crossbill; at the time of photographing the female was hatching and the male came regularly to give some feed to the hatching female.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?