Wednesday, September 21, 2005

Koska koivu hiirenkorvalla - When do we have the bud burst of birches in spring ?


Hieskoivulla ja sen alalajilla tunturikoivulla on Värriössä parhaillaan ruskan huippu, tai se on juuri ohitettu. Nyt jo kiinnostaa seuraava kevät: koska koivu on taas hiirenkorvalla?
Värriön fenologiatutkimuksessa on seurattu vuodesta 1981 tukikohdan ympäristön koivujen puhkeamista hiirenkorvalle. Se tapahtuu nyt keskimäärin 4. kesäkuuta. Tämä päivä on ennuste myös vuodelle 2006.

Ajankohta on hieman aikaistunut vuodesta 1981. Silloin Värriön tutkimusaseman koivut tulivat hiirenkorvalle 8. kesäkuuta. -Vuosien välinen vaihtelu on suuri, eikä hiirenkorvan ajankohdan aikaistuminen ole tilastotieteellisesti merkitsevä.

The autumn colour change of Lapland birches (mainly of Betula pubescens) is in its peak in Varrio, or has already passed it. Already now people start to guess when do we have the bud burst of Betula in next spring.
The phenology research of Varrio has followed the bud burst of birches at constant spot in the station since 1981. The bud burst takes place nowadays on average on 4 June. This date is also the prognosis for the spring 2006.

The date for bud burst has become a little earlier since 1981. Then the bud burst happened four days later, on average on 8 June. - It must however, be noticesd that the variation between the years is considerable, and the earlier trend has no statistical significance.

Comments:
i thought your blog was cool and i think you may like this cool Website. now just Click Here
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?