Monday, July 02, 2012

Pulkan vesisateissa / In the rain on Pulkkatunturi

Kävin katsomassa, mitä kuuluu Pulkan ja Kuntaskurun sinipyrstöille. Kuntaskurun lintua ei löytynyt. Pulkan pohjoispuolen kurulla lauloi sinipyrstö, vaikka viime kerralla sitä ei näkynytkään. Ilmeisesti lintu oli sama kuin aikaisemmin.

Sitten menin Pulkan ylärinnettä etelään päin ja luoteisrinteellä aivan laen tuntumassa lauloi sinipyrstö. Se hävisi, kun menin paikalle, eikä enää ilmaantunut.

Sitten Pulkan komeimman rinnekuusikon luona hyvin ylhäällä lauloi taas. Siellä kuulin toisenkin linnun varoittelevan, mutta sitä en nähnyt. Laulava lintu löytyi (k ylh.)(myös urpiainen kävi samassa puunlatvassa ja tuli kuvatuksi) ja samalla kuulin  kauempana etelän suunnassa laulua. Lopulta laulavat linnut siirtyivät niin, että ne olivat lähes vierekkäin maanpinnan tuntumassa, selvästi rajankäynnissä rajavyöhykkeen takarajan tuntumassa.

Linnut erosivat ja alkoivat laulaa voimakkaasti. Samalla kuulin kaukaa pohjoisen suunnalta kolmannenkin sinipyrstön laulua, varmaankin se laen tuntumassa ollut lintu.

Päätin selvittää viimeksi mainitun linnun iän. Vähän matkaa kuljettuani tapasin yllättäen varoittelevan linnun. Se oli keskimmäisen koiraan reviirillä. Lintu näytti ja vaikutti naaraalta, mikä sen täytyi ollakin, koska se ei alkanut laulaa ja oli vanhan linnun reviirillä (k alh.). Paikka oli lähellä sitä, missä ensimmäisen kerran kuulin varoitusta.

Kävin kauempana ja tulin takaisin. Lintu varoitteli lähellä ed. paikkaa, mutta hävisi. Kävin vielä kolmannenkin kerran katsomassa, jolloin naaras oli taas lähellä samaa paikkaa, mutta vähän aikaa varoiteltuaan hävisi.

Hieman katselin, mutta en alkanut tarkemmin etsiä pesää, jottei naaras ainakaan hylkäisi sitä. Ehkäpä pesintä oli vielä aivan alussa, koska varoittelu oli niin heikkoa. Alkuvaiheissa linnut yleensä herkemmin hylkäävät pesän. Päätin lähteä pois ja jättää kolmannen koiraan sikseen.

Pari pyytä ja koppelon näin lisäksi, mutta muita erikoisempia havaintoja ei tullut, tosin ei kanalinnutkaan nyt mitään erikoisia ole, mutta hyvä niistä on pitää kirjaa.

Sää oli hyvin sateinen, väliin aurinkoa ja enimmäkseen märkiä sadekuuroja meni koillista kohti. Lämpöä oli viitisentoista astetta, mikä tuntuu jo lämpimältä. TH

Comments:
Onko tämä tyypillinen aika sinipyrstön pesinnälle, nyt on sentään jo heinäkuun alku? Missä vaiheessa muiden pikkulintujen pesintä on nyt? Olisi mukava nähdä kotimökin (Pyhällä) pöntön kirjosieppojen ensilennot, millloin se on odotettavissa?
Raija
 
Anteeksi vain, kun en huomannut heti vastata!
Sinipyrstö pesii toisen kerran heinäkuulla.
Näihin aikoihin kirjosiepon poikaset ovat jo maailmalla, hieman myöhemmin kuin sinipyrstöllä. Osa kirjosiepoista pesii vähän myöhemmin ja osa tekee uusintapesintöjä, jos ensimmäinen epäonnistuu, kuten nyt suurin osa kylmyyden ja kärpän takia. Jossakin pöntössä on vielä pienet poikaset.
Sanoisin, että Pyhätunturilla ensimmäiset kirjosiepon poikaset ovat maailmalla jo kesä-heinäkuun vaihteessa, mutta viimeiset voisivat olla pari viikkoa myöhemmin.
 
Kiitos tiedoista! Arviosi Pyhätunturin kirjosiepoista osui oikeaan: pöntössä ei ole ollut mitään liikennettä kun palasimme keskiviikkoiltana muutaman päivän melontaretkeltä Värriön latvoilta. Olipa paljon metsäkanalintuja siellä suunnalla. Mahtoiko olla saukko, joka nousi joesta rantatörmälle ravaamaan?
 
Saukko on iso, häntineen yli metrin mittainen, painoa lähes kymmenen kiloa. Minkki taas jää reiluun puoleen metriin ja painoa kilon paikkeilla. Siinäpä taitavat olla vaihtoehdot.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?