Sunday, July 01, 2012

Pesärosvo / A nest robber

Aamulla kahdeksan jälkeen kuulin tuttua siritystä aseman pihalla - virtavästäräkki. Ensimmäinen havainto tälle vuodelle. En kuitenkaan nähnyt lintua, joten se oli ohikulkumatkalla.

Kävellessäni iltapäivän puolella Kuntasjokivartta kuulin järrien kiihkeää rääkymistä. Arvelin, että kuukkeli siellä on, mutta päätin tarkistaa. Reilun 10 m korkean kuusen latvaosassa järrit ja muutkin linnut kävivät jonkin kimppuun. Ja se kimpun omistaja näkyikin olevan orava.

Orava oli parinkymmenen sentin päässä toisesta kimpusta alapuolella, minkä kimpun oletin järripeipon pesäksi. Linnut varoittelivat viereisissä puissa ja heti kun orava yritti pesälle, ne hyökkäsivät ja varmaankin antelivat terävillä nokillaan iskuja sille. Oravan ei auttanut kuin tulla alaspäin. Lopulta se jäi metrin päähän pesästä ja minä jätin taistelijat jatkamaan taisteluaan. Tulos jäi epäselväksi.

Tippakurulla lauleli yksi 2kv-sinipyrstö. Se oli samassa paikkaa kuin aikaisemminkin, mutta viereisen reviirin lintua idempänä ei kuulunut.  Sen sijaan peukaloinen (k) tuli katselemaan kuusen tyvelle, ollen ehkä puolisen minuuttia paikallaan, mikä on sille epätyypillistä.

Löysin kulkiessani myös myyrien sontatunkion (k). Kuinkahan monta myyrää on siinä tehnyt tarpeitaan, ilm. lumen alla?

Päivä oli sateinen, lämmintä kymmenisen astetta. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?