Saturday, January 07, 2012

Tähän aikaan luonnossa / In nature at this timeViime aikoina on ollut hyvin pilvistä ja sateista. Parin viikon aikana Kemijärvellä oli vain yksi aurinkoinen päivä, 27.12. Kemijärvellähän aurinko voi näkyä vuoden jokaisena päivänä, toisin kuin Värriöllä, jossa on lähes kuukausi kaamosta. Pakkanen on hieman lisääntynyt, ollen nyt jatkuvasti puolenkymmentä astetta, tänään asemalla -6-7 astetta.
Lunta on myös satanut. Kemijärvellä tuli joulukuun loppupäivinä n. 25 senttiä uutta lunta 2-3 vrk:n aikana, ja lumen syvyys hurahti puoleen metriin. Värriöllä lunta tuli selvästi vähemmän. Nyt täällä virallinen lumensyvyys on 42 cm, kun taas Kemijärvellä 48 cm (lumi on painunut). Rovaniemellä lunta on 56 cm. Lukemat alkavat olla jo normaalia tasoa, mitä on viime vuosina ollut. Värriöllä ollaan kuitenkin vielä jäljessä pitkäaikaisesta normaalitasosta.
Luonnossa ei ole havaittu mitään erikoisempia lajeja joulun aikana. Jokunen ahma ja susi on kulkenut alueella, mm. tunturissa oli tänään parin päivän ikäiset ahmanjäljet. Lähimmillään ahma oli käynyt muutaman sadan metrin päässä asemasta. Poromiehet olivat luvalla tappaneet ilveksen kauempaa Tuntsalta.
Suoritin keskitalven lintulaskennan normaalilla reitillä heikossa pohjoistuulessa ja heikossa lumisateessa. Tapasin 2 kuukkelia (k), yhden korpin, yhden käpytikan ja yhden hiiripöllön (k). Tikka ja pöllö olivat lähellä niitä paikkoja, joissa ne tapasin ennen joulua. Yhdet hirvenjäljet näin Nuortinahon itäpuolella. Kulkusuunta oli pohjoiseen.
Vaikka täällä on niin lauhaa ja pilvistä, niin ei kaikkialla pohjoisessa ole samanlaista. Itä-Siperiassa Jakutiassa on ollut jo ainakin kuukauden 30-60 astetta pakkasta. Kylmintä on ollut Oimjakonissa, joka on kylmin paikka maailmassa Etelänavan ulkopuolella. Tänä aamuna Oimjakonissa oli -48 astetta, mutta lähipäiviksi on luvattu jäähtyvää.
Jostain syystä Suomen television säätiedotuksissa ei näytetä näitä eikä muitakaan Siperian tai pohjoisen Amerikan lämpötiloja. Katsojalle tulee väärä käsitys maapallon lämpötiloista. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?